Veliki petak: Pobožnost Križnog puta na Kamenjaku iznad Vranskog jezera

Na Veliki petak, već dvadeset treću godinu zaredom i dvadesetu u organizaciji hrvatske vojske i policije, održat će se ove godine još jedan Križni put na Kamenjaku. Pobožnost Križnog puta započet će u 9 sati ujutro u selu Radašinovci, u podnožju brda Kamenjak, a završetak dvosatne pobožnosti očekuje se na vrhu brda ispred kapelice Svih svetih. Na taj način, kao i svake godine, odat će se počast hrvatskim žrtvama stradalim u Drugom svjetskom ratu.

Iz Zadra se na ovo mjesto pijeteta organizira prijevoz: polazak će biti u 7:30 sati ujutro sa stajališta za gradske autobuse kod glavnog kolodvora u Zadru. Svi zainteresirani za prijevoz iz Zadra mogu se javiti na broj mobitela 091/4313234 . Cijena prijevoza: 30 kuna.

Na vrhu brda Kamenjak, smještenog između sela Radašinovci i Banjevci s istočne strane te Vranskog i Murterskog jezera sa zapadne strane, u biogradskom zaleđu, na razmeđi Zadarske nadbiskupije i Šibenske biskupije, duboka je jama. Jama je zapravo prešućena grobnica. U jami se nalaze kosti dosad neutvrđenog broja Hrvata iz okolnih ravnokotarskih mjesta, najviše iz Polače, potom Raštevića, Lisičića, Podgrađa i drugih. Neslužbeno se govori o brojci od ukupno osamdeset dvoje ljudi, od kojih je četrdeset dvoje Polačana, bez krivnje i suda ubijeno na području Radašinovaca. Kosti Hrvata bačenih u jamu duboku 57 metara nijemi su svjedoci žrtava partizansko-komunističkih zločina koji su se događali u poraću, po završetku Drugog svjetskog rata.

U vječni spomen žrtvama ovog nezapamćenog partizanskog zločina župljani Polače su, uz pomoć prijatelja, na ovom mjestu 1995. godine sagradili kapelicu i spomen obilježje. Osim kapelice postavljen je Križni put s 14 križeva, postaja koji simboliziraju Isusov križni put na Golgoti. Penjući se istom onom stazom kojom su nevini bez krivnje i suda odvođeni u smrt, stazom Križnog puta dugom 2.5 km, sudionici će razmišljati o muci Isusa Krista, vjerujući kako upravo u Kristovoj patnji i ljudska ima smisla. Nitko ne može biti ravnodušan na patnju i smrt velikog broja ljudi koji su položili svoj život na ovom mjestu. Počivali u miru Božjem.

Svake se godine na Veliki petak dostojanstveno odaje počast nedužnim i mučenim žrtvama. Osim na Veliki petak, brdo Kamenjak obilazi se na blagdane Svetog Ante i Svih Svetih.

Na Veliki petak: Križni put na Kamenjaku