U jamu Dvojgrle kod Gorice 1944. godine ubacili žicom vezanog Milu Peraića, 17-godišnjaka iz Polače

Hrvatska danas obilježava Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma. Taj dan obilježava se 23. kolovoza kao spomendan u Republici Hrvatskoj i europski je dan sjećanja na žrtve totalitarnih diktatura u Europi u 20. stoljeću.

Koliko je u Hrvatskoj još uvijek neslobodno govoriti o nevinim žrtvama iz Drugog svjetskog rata i poraća svjedoči jedan iluzoran primjer. Zapravo je u pitanju stvarna i konkretna situacija u kojoj je Facebook jednu objavu u kojoj se nikoga ne proziva za zločin, u kojoj je stradao jedan maloljetnik, u kojoj čovjek koji je povezan rodbinskim štoviše bratskim vezama sa žrtvom apelira da se na njegovo stratište ne baca klaonički otpad – proglasio govorom mržnje i zaklonio ju tako da je nitko ne može vidjeti. Ni manje, ni više, nego govorom mržnje, kao što možete vidjeti po screenshotu objave. A konkretna objava ne sadrži neprimjerenu fotografiju, nikoga se ne proziva za zločin, iznose se elementarne činjenice, a opet, objava je nekome zasmetala pa ju se taj nije libio prijaviti je administratorima u Facebooku kao „govor mržnje“.

O čemu je zapravo riječ? U članku Zadarskog lista starom pet godina pod naslovom „Klaonički otpad bacaju u nezaštićenu grobnicu?!“ profesor Jere Peraić  odlučio je progovoriti o jednom izuzetno nehumanom, neciviliziranom i neljudskom činu, kako o ratnom zločinu u kojem je izgubio brata, tako i o postupcima kojima su njegovi posmrtni ostaci izloženi danas.

Spomenuti članak iz 2015. godine pod naslovom „Jama Dvojgrle – dječaka od 17 godina s žicom vezanim rukama bacili u jamu“ prenio je također i portal „Komunistički zločini“ 2017. godine, a mi ga u cijelosti prenosimo danas,  u njegovom izvornom obliku, povodom obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma:

„Prošlo je sedamdeset godina od završetka Drugog svjetskog rata, a kosti još izranjaju iz zemlje i ne daju mira, kako mrtvima tako i živima. Jama Dvojgrle u gaju iznad Gorice samo je još jedna u nizu.

– U jami Dvojgrle su kosti mog brata Mile Peraića koji je 1944. kao 17-godišnjak žicom svezanih ruku bačen u jamu, rekao je Jerolim Peraić Jere iz Biograda, umirovljeni profesor matematike porijeklom iz Polače.

– Jedino i iskreno želim da se ova jama zaštiti kako se više u nju ne bi bacao klaonički otpad, da moj brat i sve nevine žrtve u jami napokon nađu mir i spokoj duše, govori Peraić.

Razgovor se vodi podalje od jame jer se od nepodnošljivog smrada u blizini ne može zadržati više od minutu-dvije.

– Ne tražim osude i suđenja, tražim tek da se jama Dvojgrle zaštititi od negativnog ljudskog utjecaja, da bude mjesto pijeteta, a ne divlji deponij za klaonički otpad, kaže Peraić.

Vjeruje, kaže, kako će se u mjesnom odboru Gorica, Općini Sukošan i Zadarskoj županiji, bogatoj zaštićenim i nezaštićenim prirodnim ljepotama, opredijeliti za zaštitu prirode.

– Zapanjen sam nedjelotvornošću i nezainteresiranošću brojnih i različitih službi i inspekcija za rješavanje ovakvih problema, ističe umirovljeni profesor iz OŠ Biograd na Moru.

Jama Dvojgrle, široj javnosti gotovo nepoznato i neistraženo stratište u koje je bačen i ubijen neutvrđeni broj vojnika i civila tijekom Drugog svjetskog rata i poraća, nalazi se u gaju nadomak naselja Jošane, Galovac i Gorica, a nešto podalje su i Viterinci.

Put od jame vodi do Galovca, a jama i voda podzemno, kako pričaju mještani, sve do Gorice. Zbunjuje tek dosadašnja 70 – godišnja šutnja.“

Profesor Jere Peraić

 

Izvor: Zadarski list, Komunistički zločini