Najveća pisanica biograjska krasi nam opet naš Biograd

Najveća pisanica na svijetu nalazi se u Kanadi, a najveća pisanica u Biogradu na Moru postavljena je nedavno ispred zgrade biogradske Gradskog uprave na rivi.

Pisanica dimenzija cca. 2,05m x 1,5m ponikla je iz projekta „Pisanica od srca“, koji je prva u Hrvatskoj pokrenula Turistička zajednica Koprivničko – križevačke županije. U Biogradu se nakon svečanog otkrivanja 2013. godine izlaže već petu godinu zaredom uoči Uskrsa na veselje djeci, žiteljima grada i prvim gostima. Oslikali su je hrvatski umjetnici naive Zlatko Štrfiček, Josip Gregurić, Stjepan Pongrac i Đuro Joković. Golema uskrsna pisanica spaja uskršnji običaj oslikavanja jaja i naivnu umjetnost u jedno, a njena je posebnost i u tome što je oslikana primorskim motivima.

Cijeli projekt „Pisanica od srca“ započet je još 2007. godine i do danas su velike pisanice, koje su oslikali hrvatski umjetnici majstori naive, obišle brojne hrvatske, europske i svjetske gradove, prenoseći poruku ljubavi, mira i života.

U kratkom video prilogu upoznajte autore biogradske pisanice i kako zapravo nastaju mnoge druge pisanice iz spomenutog projekta:

Velike pisanice oslikane tehnikom naive postale su do danas prava svjetska atrakcija. Od samog početka, pa do današnjih dana, gotovo da je lakše nabrojiti koji je gradovi još nisu izložili na svom javnom prostoru. Jedna je iz projekta „Pisanica od srca“ darovana i Svetom ocu u Vatikanu. Primjerice New York, Klagenfurt, Salzburg, Beč, Prag, Rim, Milano, Bruxelles, Riga, Pariz, nabrojani su tek od nekih europskih i svjetskih gradova kojima su dodijeljene pisanice nastale u projektu „Pisanice od srca“. Kod nas u Hrvatskoj ukrašavale su odnosno krase Zagreb, Varaždin, Đurđevac, Dubrovnik, kao i mnoge druge veće i manje hrvatske gradove.

O projektu „Pisanica od srca“ televizijska ekipa Associated Pressa, jedna od najuglednijih i najvećih medijskih agencija na svijetu, snimila je prilog, pa je red da se tome uoči Uskrsa i na blogu posveti nekoliko rečenica. Projekt je do sad već osvojio mnogobrojne nagrade i priznanja uspješnosti i prepoznatljivosti, kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu, u svim njegovim dijelovima ( izložba „Ususret Uskrsu“, suvenir „Pisanica od srca“).

Zaključak je kako se i Biograd na Moru pisanicom iz projekta „Pisanicom od srca“, svrstao u niz privilegiranih gradova koji su postavljanje velike, prelijepo oslikane uskršnje pisanice, na svom javnom prostoru iskoristili i kao osebujnu uskršnju čestitku svojim žiteljima i prvim gostima u predsezoni.

Najveća i najljepša pisanica biograjska dio je svjetske atrakcije

P.S. Uz proljetni pozdrav sjetan i ja vam želim Uskrs sretan!