Povodom svetog Josipa, 19. ožujka, u Biogradu misa i procesija

U drugoj polovici mjeseca ožujka dvojica poznatih svetaca imaju svoje blagdane: 17. ožujka slavi se sveti Patrik, a 19. ožujka sveti Josip. Nedvojbeno se u Hrvatskoj veselije i bučnije redovito proslavi irski Blagdan svetog Patrika, dok će Josipovo proslaviti tek poneka župa.

O svetom Josipu kao zaštitniku hrvatskog naroda i hrvatske domovine, općenito se danas nedovoljno govori. No zanimljiv je podatak da je upravo ovaj svetac zaštitnik jedne malene Hrvatske i to već stoljećima. Još od davne od 1687. godine, kada ga je Hrvatski sabor proglasio zaštitnikom Hrvatske domovine,  upravo je to onaj svetac koji je uz Blaženu Djevicu Mariju najbliži Presvetom Srcu Isusovu, budući je Sveti Josip odgojio i skrbio o Isusu. Josip zajedno s Marijom i Isusom čini Svetu obitelj. Pobožan, ponizan, skroman i šutljiv, koji se nikad nije hvalisao pred ljudima, već stoljećima je uzor svim Hrvatima. Svetkovinu Svetog Josipa, zaručnika Blažene Djevice Marije i Isusovog zemaljskog oca u Hrvatskoj obilježavamo i kao Dan očeva.

U Biogradu na Moru također slavimo Svetog Josipa. Svečana misa i procesija s novim kipom Svetog Josipa započet će u ponedjeljak u 17 sati, kako javljaju iz Župe sv. Stošije.

Prisjetimo se kako se vjeruje da je upravo sveti Josip za vrijeme Domovinskog rata sačuvao našu župnu crkvu Svete Stošije. Naime, za vrijeme bjesomučnog granatiranja Biograda na Moru od strane pobunjenih Srba i odnarođene JNA, na sam Blagdan svetog Josipa u župnoj crkvi odvijala se sveta misa. Očevici tvrde kako su granate poput kiše padale uokolo i niti jedna tada nije pogodila ili oštetila župnu crkvu. U znak zahvale za taj čudesan događaj prije nekoliko godina nabavljen je kip svetog Josipa i postavljen na štovanje u župnoj crkvi. Stoga je svake godine prigoda dana 19. ožujka doći na svetu misu i procesiju u čast svetom Josipu.

Neka vas sve blagoslovi i čuva sveti Josip, zaštitnik Hrvata, a svima koji nose ime po ovom skromnom i pravednom svecu neka je sretan imendan i neka im sveti Josip u životu bude uzor i zaštita. Svim očevima ujedno čestitam njihov dan.