Šime Mršić postao predsjednik GO HDZ-a u Biogradu na Moru, ali…

U nedjelju, 22. studenog 2020. godine održani su izbori za Gradski odbor HDZ-a u Biogradu na Moru, gdje je aktualni dožupan Zadarske županije Šime Mršić kao kandidat za predsjednika s 294 glasa voljom birača dobio izbore.

Od najvećih mogućih 695 glasova birača s pravom glasa, Mršić je osvojio 294. Ostali su kandidati za predsjednike na ovim izborima bili Melanija Ražov Radas i Ante Mitrović, koji su osvojili redom: Melanija Ražov Radas 122 glasa, Ante Mitrović 71 glas.

Na izbore je izašlo 495 birača, nevažećih glasova bilo je 8 i nevjerojatna brojka od 200 birača nije uopće iskoristila pravo glasa za promjene u hijerarhiji stranke na lokalnoj razini. Važećih glasova prebrojano je 487.

Kada se uzme brojka od onih koji su izišli na ove izbore, broj nevažećih listića i brojka onih članova stranke koji su glasovali za Mršića, postotak iznosi 60.37% u korist Mršića.

Unatoč bombastičnim naslovima, kao što počinje, na primjer, onaj objavljen na internetskom portalu Zadarski.hr „Šime Mršić uvjerljivo postao predsjednik GO u Biogradu…“ (niti ne piše čega) sa spomenutih 294 glasa od ukupno mogućih 695 glasova – ne izgleda nam ova pobjeda toliko uvjerljiva. Naime, postotak glasova od ukupnog broja registriranih birača s pravom glasa sad je puno manji i on iznosi 42.30% u korist Mršića.

Gotovo trećina birača ili 28,78% uopće nije izašla na izbore.  Birači koji su izlazili na izbore Melaniji Ražov Radas uputili su 25.05% glasova i bilo je 14.58% glasova onih koji su glasovali za Antu Mitrovića. Tako je njihovih zajedničkih, nazovimo ih tako –  oporbenih glasova 39.63% .

Od ukupno 695 članova stranke s popisa, onih koji su izignorirali nedjeljne izbore bilo je ukupno 200. I onih koji su glasovali za Melaniju Ražov Radas i Antu Mitrovića bilo je ukupno 193.

A zbroj onih koji su ignorirali izbore i glasovali za Ražov Radas i Mitrovića i onih koji uopće nisu izlazili na izbore jest 393 plus onih 8 glasača koji su poništili svoj listić, pa  je ukupno 401 članova stranke s pravom glasa koji NISU glasovali za Mršića.

A brojke su neumoljive, pa tako ispada da Mršiću u Biogradu na Moru više od polovice članova biogradskog HDZ-a nije pružilo potporu.

Melanija Ražov Radas čestitala je svom protukandidatu javnom objavom, koju možete pronaći na njenim službenim mrežnim stranicama, sljedećim rečenicama:

„Poštovani stranački kolega Šime Mršić, primite iskrene čestitke na jučerašnjoj pobjedi na unutarstranačkim izborima za predsjednika GO HDZ Biograd na Moru.

Budući da je Vaša dosadašnja politika bila umjereni desni centar, za koju se i osobno zalažem, nadam se da ćete slijediti moju želju, želju moga tima, te želju 122  birača koji su nam ukazali povjerenje i da ćete stremiti zajedničkom cilju – Biograd grad jednakih prilika.

Kako niste predstavili svoj izborni program, iskreno se nadam da ćete razmotriti i proučiti ideje koje sam predstavila zajedno sa svojim timom, te se veselim budućoj suradnji.

Još jednom, čestitka na izbornoj pobjedi

Melanija Ražov Radas“

Naslovna fotografija: Šime Mršić (Zadarska županija/Facebook)