A nije riječ o naftnoj bušotini: U Biogradu na Moru najskuplje na Jadranu plaćena bušotina za zalijevanje gradskog stadiona koji je kilometrima udaljen od nje

Svi računi koji su plaćeni u zgradi Gradske uprave Grada Biograda na Moru posredno idu na račun nas, građana toga grada, istih onih koji su birali ovu vlast koja nas predstavlja, istih onih koji plaćaju more sinje raznih poreza, prireza, komunalnih doprinosa i raznih drugih nameta. Mi građani imamo potpuno pravo znati kamo odlazi naš novac!

Upravo zato smo istraživali kolikim novčanim iznosom je (pre)plaćena bušotina za vodu u napuštenom gradskom kamenolomu na katastarskoj čestici 7/2 u predjelu Vilišnica, koja se službeno vodi kao pašnjak. Izbušena je na terenu koji je u državnom vlasništvu, dakle u vlasništvu Republike Hrvatske a ne Grada Biograda na Moru, na udaljenosti cca. 200 metara od parcela prepoznatih u TV emisiji „Provjereno“.

Nije nam jasno postoji li zaključen ugovor između Grada Biograda na Moru i Republike Hrvatske, prema kojem bi gradonačelnik Ivan Knez uopće bio ovlašten naručiti radove na zemljištu u državnom vlasništvu, ali smo dobili na uvid presliku računa kojim su ti radovi plaćeni.

Bušotina će, navodno, služiti za zalijevanje zelenih površina Gradskog stadiona „Kazimir i Silvio“ u Ulici Ruđera Boškovića broj 9 u Biogradu na Moru, premda je isti jedan kilometar i 600 metara zračne linije udaljen od mjesta na kojem se bušotina nalazi, pa nije sasvim jasno kako bi ta ista bušotina mogla poslužiti u navedene svrhe. Naime, bušotina se nalazi na izlazu iz Biograda na Moru prema Svetom Filip i Jakovu, pa s gornje strane, u prvoj kavi napuštenog gradskog kamenoloma. Gradski stadion je ohoho niže od navedene lokacije.

Međutim, gradonačelnik Ivan Knez u obrazloženju radova svojim potpisom upravo jamči da će bušotina služiti za zalijevanje trave na gradskom stadionu, premda ta suluda ideja nikada nije, a niti neće, biti provedena u djelo odnosno bušotina kako sada stvari stoje – nikada neće poslužiti u te svrhe.

Doznali smo tako da je za radove na zemljištu u vlasništvu Republike Hrvatske gradonačelnik Ivan Knez angažirao registriranog obrtnika, kolegu iz studentskih dana, čiji obrt ima sjedište u susjednim Pakoštanima.

Za bušenje bunara na dubinu od 60 metara i postavljanje cijevi obrtniku, čije ime i prezime ovom prigodom ne želimo spominjati, gradonačelnik Ivan Knez isplatio je novčani iznos od nevjerojatnih 242.515,00 kuna. Kad iznos od 242.515,00 kuna po današnjem srednjem tečaju HNB-a od 7.56,00 kuna za euro, pretvorimo u eure, dobit ćemo iznos od 32.078,70 eura. Sredstva za radove osigurana su rebalansom gradskog proračuna, drugom po redu, u lipnju prošle godine.

Istražili smo tržišnu vrijednost radova o kojima govorimo, te smo došli do rezultata da oni  po dužnom metru, ako uzmemo u obzir najskuplju tarifu, iznose cca. 100 eura ili oko 756 kuna po današnjem srednjem tečaju HNB-a. I sad kad to pomnožimo sa 60 metara, koliko se kopalo u dubinu, dobijemo nekakav realan iznos koliko bi realno iznosili radovi. Dakle, sve to zajedno u najskupljoj varijanti iznosilo bi oko 6.000,00 eura ili u konačnici 45.360,00 kuna.

Nije nam matematika neka jača strana, ali usporedimo li ova dva iznosa: 242.515,00 i 45.360,00 u kunama ili ako vam je lakše računati u eurima: 32.078,70 i 6.000,00 eura, vidimo da je cijena radova preplaćena višestruko ili ako hoćete da budemo precizniji – ravno 5.34 puta!!!!

No tu još nije kraj. Naime, trebalo je iz gradskog proračuna dodatno izdvojiti iznos za pumpu, koja bi za bušotinu ove veličine stajala cca. 10-ak tisuća kuna. No ona je na ovu već prenapuhanu cijenu plaćena dodatnih 20-ak tisuća kuna, sudeći po povećanjima iz rebalansa gradskog proračuna – trećem po redu.

Analizirali smo stavku po stavku računa kojim je isplaćen gore navedeni konačni iznos, te ćemo ovom prigodom izdvojiti samo jednu stavku s računa. Naime, za ugradnju i betoniranje betonske zaštite okolo bušotine koju vidite na slici plaćeno je 6.800,00 kuna bez PDV-a, znači s pedeveom još plus 25%, dobit ćemo iznos od 8.425,00 kuna.

Betonska zaštita se sastoji od četiri betonska bloka sa svake strane zalijepljenih s malo betona. Radi usporedbe navest ćemo cijenu najvećeg betonskog bloka, dimenzija 39x19x24, u  npr. web shopu Ikoma prodajnog centra, gdje takav betonski blok stoji 7,65 kuna, a betonski blokovi manjih dimenzija još su i jeftiniji, što puno govori o prenapuhanoj cijeni radova oko betonske zaštite ove bušotine.

Eh, da, u tu cijenu nije uračunat poklopac kojeg vidite na slici. On je posebno plaćen. Čini se da je materijal kojim je izrađen poklopac od pocinčanog lima, no plaćen je nenormalno visoko, kao da je izrađen od suhog zlata s ugraviranom posvetom.

Sve ovo govori o rastrošnosti gradonačelnika Ivana Kneza i nepoštivanju nas birača. Ovim putem pozivamo DORH da istraži navedeni račun, stavku po stavku, te ispita ima li u ovom slučaju elemenata za kazneni progon odgovornih osoba odnosno biogradskog gradonačelnika koji je navedeni račun prihvatio i potpisao, koji je ovaj projekt inicirao i proglasio ga kapitalnim gradskim projektom i koji ga je u ime Grada Biograda na Moru više od pet puta od neke normalne cijene preplatio. A platili smo ga svi mi građani zajedno.

Svi računi koji su plaćeni u zgradi Gradske uprave Grada Biograda na Moru posredno idu na račun nas, građana toga grada, istih onih koji su birali ovu vlast koja nas predstavlja, istih onih koji plaćaju more sinje raznih poreza, prireza, komunalnih doprinosa i raznih drugih nameta. Mi građani imamo potpuno pravo znati kamo odlazi naš novac!