Općinska glazba 1929. godine ispred crkve svete Stošije u Biogradu na Moru

Glazbena kultura j javna gradska glazba u Biogradu na Moru ima tradiciju dugu više od jednog stoljeća. K tome u prilog, prva fotografija koju gledamo ispred sebe ima osobitu vrijednost za opću i glazbenu povijest grada Biograda na Moru, jer  datira iz druge polovice 19. stoljeća, ili preciznije od 1884. (ili 1889.) godine, a prikazuje gradski tamburaški zbor. Fotografija je nastala najvjerojatnije 1984. godine tj. u godini kada je u Biogradu osnovan Tamburaški zbor, pa u prigodi osnivanja.

Važni su na fotografiji i glazbenici. Prvi s lijeve strane u prvom redu je Ante Rudić, a prvi zdesna u zadnjem redu je Josip Barani , tzv. zborovođa. Imena ostalih članova nažalost nisu ostala zapisana.

Tamburaški zbor, 1984. godina

Druga fotografija koju ćete vidjeti nastala je nama bliže 1929. godine kada su se ispred crkve svete Stošije u Biogradu na Moru okupili općinski glazbenici pod zajedničkim nazivom: Općinska (Hrvatska) glazba. Njihova imena ostala su zapisana, te ćemo ih ovom prigodom navesti:

Prvi red (sjede na podu): Vinko Jeličić, Ante Jadrešin, Ratko Radoš (Zvonkov brat), NO, Ante Vulelija (Kece), NO, Vojko Radoš (Zvonkov brat), Slavko Vulelija, Šime Labar, Pjero Zorica.

Drugi red (sjede): Pjero Miočević, Pere Matijević, Fabo Buča, Ivan Kušec (kapelnik), Tome Dominis, Josip Pinjatela (Bepo), Šime Lukačić (Šarin), Anđelko Dominis, Zvonko Tolić.

Treći red (stoje): Bure Eškinja, Marko Strpić, Trinaestić (Brico), Ante Matijević (Kalača), Guste Zorić, Bepo Jeličić (Arturov), Srećko Dominis, Paško Štampalija (Jelin muž), Paško Zorica, Venko Pribilović.

Općinska (hrvatska) glazba ispred crkve svete Sošije, 1929. godina

Prema sjećanju Pjera Zorice i drugih starijih glazbara, dvadesetih godina prošlog stoljeća u Biogradu je djelovala glazbena škola čije su se prostorije nalazile u zgradi današnjeg Župnog ureda. Škola je nosila naziv Hrvatska školska glazba. Svaki glazbenik je čuvao svoj instrument i donosio ga na probe.

Politička previranja u novonastaloj državi odražavaju se na ovom području. Stranački izbori, atentat na hrvatske zastupnike u beogradskoj Skupštini 20. lipnja 1928. godine, doveo je do rascjepa u političkom životu na području Biograda, ali i unutar same glazbe.

Uvođenjem diktature 6. siječnja 1929. godine i stvaranjem unitarne jugoslavenske države, gase se, po nalogu režima, sva nacionalna obilježja. Povodom tih događaja, u Biogradu uglavnom su prevladale dvije političke struje: ona hrvatska (radićevska) i projugoslavenska (režimska). Takva politička opredjeljenja dovode do rascjepa u glazbi i tada se osnivaju dvije glazbe i to: Općinska glazba u kojoj su uglavnom pristalice političkog bloka hrvatske i pod utjecajem su Radićevaca, i Sokolska glazba jugoslavenski orijentirana. I društvo Hrvatski sokol nakon represivnih režimskih mjera mijenja naziv u Jugoslavenski sokol.

Općinska glazba ili kako su je zvali Hrvatska glazba, imala je prema sjećanju glazbenika, 36 članova-glazbara, a te iste godine kada je osnovana bili su nabavljeni i novi instrumenti, dok su stariji instrumenti pripali Sokolskoj glazbi koja je djelovala u okviru Jugoslavenskog sokola. Kapelnikom Općinske ili Hrvatske glazbe imenovan je Ivan pl. Kušec.

Izvor: Božulić, G. (2008.) „Stogodišnjica Gradske glazbe Biograd na Moru. Zavičajni muzej Biograd na Moru, Gradska glazba Biograd na Moru, Grad Biograd na Moru.