U sjećanje na Baldasara Morožina (1954. – 2021.)

Na današnji dan 2021. godine nakon duge i teške bolesti preminuo je Baldasar Morožin. Iste godine u siječnju preminula je i njegova supruga Vjera.

U vrijeme Domovinskog rata Baldasar Morožin (za prijatelje Balde) bio je pirotehničar Civilne zaštite. Zapravo je od samog početka rata sudjelovao u svim aktivnostima koje su bile poduzimane u svrhu obrane napadnutog Biograda i okolice a za svoje vojne i ratne zasluge odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata. Svojom požrtvovnošću, hrabrošću i umijećem rukovanja neeksplodiranim minsko-eksplozivnim ubojitim sredstvima, a koji su u ono vrijeme u ogromnim količinama padali po Biogradu i okolici, spasio je nemali broj ljudskih života. I svoj automobil, terensko vozilo “Aro” tijekom rata ustupio je za potrebe obrane. I ne samo ustupio, nego i vozio pod kišom granata gdje je trebalo. O legendarnom vozilu s razglasom na vrhu koji je prema potrebi uzbunjivao građane, u ratu civile, Slobodna Dalmacija je 22. prosinca 1993. godine objavila članak, prenijet ćemo ga u izvornom obliku:

„SEDAM MJESECI OPĆE OPASNOSTI U BIOGRADU

Oprez iz razglasa

Biograd – Kada se na ulicama Biograda i okolnih mu mjesta pojavi terensko vozilo Stožera Civilne zaštite, ljudima je sve jasno. Ne moraju čuti upozorenje o potrebi za maksimalnim oprezom koje se ponavlja preko razglasa tog vozila. Dovoljno je da ga vide pa da se zapute prema skloništima i podrumima.

Premda u Biogradu opća opasnost bez prekida traje od 19. travnja, ovakva su dodatna upozorenja, kada se procijeni da je takva situacija, potrebna jer se ljudi, čim nastupi malo mira, opuste. Detonacije u zaleđu koje nerijetko prethode napadu na civilna naselja uz obalu, ne čuju svi, niti ih je uvijek moguće, zbog vremenskih uvjeta čuti. Stoga su u Stožeru Civilne zaštite uveli praksu da ovakvim dodatnim uzbunjivanjima upozore građane na oprez.

– U roku od petnaestak minuta obiđemo vozilom cijeli Biograd, Sveti Filip i Jakov, Turanj i Pakoštane – kaže jedan od vozača tog terenskog vozila biogradske Civilne zaštite Baldasar Morožin.“, piše u članku Slobodne Dalmacije objavljenom 22. prosinca 1993. godine.

Osim što je bio sudionikom Domovinskog rata, Baldasara je bio nacionalni jedriličarski sudac, član Zbora sudaca Hrvatskoj jedriličarskog saveza, štoviše legenda hrvatskog jedrenja i suđenja. Vodio je nebrojene regate po Jadranu, a pamte ga jedriličari po vedrom duhu, samozatajnom i smirenom karakteru.

Unatoč bolesti nama je pomogao u pisanju stručnog rada o pirotehničarima za potrebe znanstveno-stručnog skupa o Domovinskom ratu koji je u Biogradu održan nekoliko mjeseci prije njegove smrti. Osim toga, ostavio nam je i vrijednu povijesnu dokumentaciju iz koje smo objavili nekoliko članaka, primjerice od njega smo doznali o herojskom činu Drage Zagorca Struje ili o članku koji je o strahotama ratnih zbivanja u Biogradu na Moru u svijet poslao  škotski novinar Paul Anthony Harris.

Moramo napomenuti da za hrvatsku državu u nekom izvrnutom sustavu vrijednosti ovaj čovjek nije bio hrvatski branitelj, kao ni ostali njegovi kolege pirotehničari civilne zaštite koji su se svakodnevno izlagali pogibelji. Do kraja svog života borio se Baldasar Morožin za stjecanje statusa hrvatskog branitelja i protiv neopravdanog i nepotrebnog brisanja iz Registra hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.