Posada broda iz starog biogradskog dječjeg vrtića (zabavišta) ’50.-ih godina prošlog stoljeća

Stare fotografije djece koja sačinjavaju posadu broda izmamile su ovih dana osmijehe i poneku suzu budući da se radi o danas odraslim ljudima od kojih neki i nisu danas među nama: Ada Korda r. Buljevac, Igor Dominis, Baltasar Morožin… Podijelio ih je Ivan Colić u Facebook grupi Biograd i ustupio Zavičajnom muzeju Biograd na Moru koji ih je na Facebook stranici objavio uz popratni tekst: „Posada djece iz biogradskog vrtića (zabavišta) 50-60 godina 20. st. s brodom Jadran kojega je izradio Tome Kolar. Podatke i fotografiju dao Ive Colić. ““

Posada broda koji je nosio naziv „Jadran“ iz starog biogradskog dječjeg vrtića (zabavišta) vodi ga na porinuće na rivu direktno od „škvera“ meštra Tome Kolara koji ga je uz njihovu asistenciju izgradio. – opisao je fotografije Colić.

Tomu Kolara spominjali smo na našim mrežnim stranicama kada smo pisali o ljudima koji su preko svojih zanata, malih obrta i uslužnih radnji u razdoblju između dva svjetska rata pridonosili razvoju Biograda. Tome Kolar po završetku Drugog svjetskog rata radio je kao majstor na poljoprivrednom dobru Jankolovica, a u svojoj kolarskoj radionici izrađivao je i popravljao kola za zaprežna kola (karove), izrađivao držala za razne late, vesla i sl. a s djecom iz zabavišta izradio je pravi brod spreman za porinuće.

Djeca su rođena 1954. godine ili starija, a riječ je o generaciji koja je tijekom 1956., 1957. i 1958. godine pohađala dječje zabavište i u mjesecu u kojem se nosi ljetna odjeća, vjerojatno lipnju 1957.. Tako su dječaci koji su se bavili brodogradnjom u kratkim mornarskim majicama na pruge i kapama, od kojih je jedan od njih kapetan.

Odgojiteljice koje su 1957./1958. pedagoške godine u dječjem zabavištu povele ovu generaciju malih mornara bile su Barica Labaš i Slavica Drašković.

Barica Labaš, rođena 1903. godine u Selcima na otoku Braču, u Biograd je došla 1941. godine sa završenom glazbenom i učiteljskom školom. Osim u dječjem zabavištu „šinjorina Barica“, kako su je u Biogradu oslovljavali, radila je i u školi kao učiteljica glazbenog odgoja. Po završetku Drugog svjetskog rata u  Biogradu je pokrenula tamburaški orkestar, harmonikaški klub i KUD.

Slavicu Drašković priučila je znanjima i vještinama potrebnim u odgoju i obrazovanju djece rane i predškolske dobi, te je u konačnici uputila u Zagreb na školovanje za odgojiteljice. Osim njih dvije, s djecom su se u ono vrijeme bavile i radile Jagoda (Maruška) Matijević i Gabrijela Majer.

Odgojiteljica Marica Tolić u svojoj Spomen knjizi “66 godina rada dječjeg vrtića Biograd” navodi popis djece koji su tijelom pedagoških godina 1956/1957. i 1957./1958. pohađali zabavište u nekada Vrgadinskoj ulici (gdje je danas Narodni trg) i mi ćemo ih koristeći taj izvor i ovdje nabrojiti.

Pedagoška godina: 1956./1957.

Odgojiteljice: Barica Labaš, Jagoda (Maruška) Matijević, Gabrijela Majer

Djeca: Irma Štopfer, Damir Bogdanić, Predrag Pavletić, Ljuba Rogić, Nikša Bogdanić, Igor Dominis, Ivica Jeličić, Neven Olivari, Jadranka Olivari, Šime Stopfer, Krsto Čirjak, Mirjana Šangulin, Ružica Šangulin, Neda Čurković, Ivica Stopfer, Milena Pelicarić, Ratko Pelicarić, Mirjana Morožin, Požarina, Damir Ružić, Srđan Benković, Slađana Pavletić, Ljubo Musolin, Jovana Bižić, Jasmina Buča, Sonja Tomić, Mirjana Rebić, Goran Burčul, Dragan Tolić, Tonći Deković, Tea Deković, Milan Bakija, Silvio Ferara, Rade Tomić, Zane Pribilović, Jadranka Drašković, Marica Fuzul, Boris Tolić.

Pedagoška godina: 1957./1958.

Odgojiteljice: Barica Labaš, Slavica Drašković

Djeca: Baldasar Morožin, Milan Bakija, Tugo Bakija, Boško Rogić, Marija Rogić, Sandra Vulelija, Javorka Pelicarić, Mladen Pintur, Vera Vulelija, Smilja Morožin, Mirjana Morožin, Smilja Šangulin, Gordana Jeličić, Mara Vulelija, Vera Morožin, Marija Buča, Lada Šokota, Ljubo Musolin, Zdenka Kazija, Lidija Zorica, Marija Uroda, Pero Buča, Mirjana Pulja, Danica Matijević, Jadranka Drašković, Mito Morožin, Tea Deković, Tomislav Šarlija, Neda Čurković, Damir Tolić, Joso Fuzul, Jagoda Pribilović, Mirjana Pribilović, Lidija Pribilović, Igor Pedisić, Milivoj Mlinar, Marija Šangulin, Milan Burčul, Goran Burčul, Vesna Šangulin, Krsto Čirjak, Siniša Musolin, Željko Šarić, Fila Dominis, Ankica Milačić, Miro Morožin, Planinka Morožin, Marina Mrkić, Desanka Ćoso, Ada Buljevac, Boris Dešković, Tonći Deković, Vinko Bosnić.

Fotografije koje prikazuju porinuće broda „Jadran“ definitivno su nastale 1957. godine, a već sljedeće godine imamo fotografiju koja prikazuje male mornare, patuljke i Snjeguljicu te ostale likove iz priča i bajki. Snjeguljicu je glumila Mirjana Pribilović, a patuljci su Ante (Tonči) Deković, Boris Dešković, Damir Brakus, Damir Dominis i Boris Čalić.