“Štafeta mladosti” u Biogradu na Moru 25. svibnja 1955. godine

Sastavni dio kulta ličnosti Josipa Broza Tita u vrijeme SFR Jugoslavije bila je „Štafeta mladosti“ uvedena 1945. godine. Palica je iz ruke u ruku putovala kroz cijelu bivšu državu i svakog je 25. svibnja dodjeljivana doživotnom predsjedniku bivše države – Titu, jer je taj dan proglašen njegovim rođendanom nakon što je dotični toga dana 1944. godine navodno preživio „Desant na Drvar“ (premda je, tvrde povijesni izvori,  zapravo rođen 7. svibnja). Upravo na njegovu inicijativu cijeli događaj je 1957. godine proglašen „Danom mladosti“, te mu se štafeta dugi niz godina, pa i desetljeća, do kraja života predavala osobno na stadionu JNA u Beogradu.

Ni Biograd na Moru nije bio izuzet iz priredbi u čast „Titovog rođendana“. O tome svjedoče fotografije nastale u Biogradu na Moru 1955. godine, a koje je Ivan Colić danas podijelio u Facebook grupi Biograd uz popratni komentar:

„Današnjeg datuma 1955., dvi godine prije proglašenja Dana Mladosti ratna, uoči ratna i netom poslijeratna generacija dice i omladine iz Biograda i okolice je napravila defile priko rive, zatim se uz doček limene glazbe postrojila na Sletištu (di je sada autobusni kolodvor) i izvela razna sportska nadmetanja. Neki od danas živih sudionika poput Iće Jeličića Đele i Romana Buče se dobro sjećaju tog događaja ali slabo vide pa ne mogu prepoznati ni sebe ni druge na ovoj maloj napravi kao što je to mobitel. Stoga je moj prijedlog ravnatelju muzeja bio da se ove fotografije pohranjene u zadarskom državnom arhivu uvećaju i izoštre kod kvalificiranog meštra koji za to ima potrebnu aparaturu a on je obećao da hoće… nadam se samo da će to biti za života sudionika ovog događaja.“

S priloženim fotografijama za naše čitatelje kreirali smo video: