Oprez iz razglasa: Terenac „Aro“ Baldasara Morožina u službi obrane u Domovinskom ratu uzbunjivanjem spašavao civile

Baldasar Morožin, legenda Biograda na Moru, preminuo je 23. studenog 2021. godine nakon duge i teške bolesti. U Domovinskom ratu bio je pirotehničar. Svoj automobil, terensko vozilo “Aro” tijekom rata ustupio je za potrebe obrane. I ne samo ustupio, nego i vozio pod kišom granata gdje je trebalo. O legendarnom vozilu s razglasom na vrhu koji je prema potrebi uzbunjivao građane, Slobodna Dalmacija je 22. prosinca 1993. godine objavila članak.

Naš posljednji susret s Baldom odvijao se u pretrazi arhive Slobodne Dalmacije u potrazi za tim člankom. Kada smo ga pronašli, bio je Balde jako sretan.

Neka cijeli svijet sada zna za Baldinog “Aru” koji je uzbunjivanjem spašavao civile!

„SEDAM MJESECI OPĆE OPASNOSTI U BIOGRADU

Oprez iz razglasa

Biograd – Kada se na ulicama Biograda i okolnih mu mjesta pojavi terensko vozilo Stožera Civilne zaštite, ljudima je sve jasno. Ne moraju čuti upozorenje o potrebi za maksimalnim oprezom koje se ponavlja preko razglasa tog vozila. Dovoljno je da ga vide pa da se zapute prema skloništima i podrumima.

Premda u Biogradu opća opasnost bez prekida traje od 19. travnja, ovakva su dodatna upozorenja, kada se procijeni da je takva situacija, potrebna jer se ljudi, čim nastupi malo mira, opuste. Detonacije u zaleđu koje nerijetko prethode napadu na civilna naselja uz obalu, ne čuju svi, niti ih je uvijek moguće, zbog vremenskih uvjeta čuti. Stoga su u Stožeru Civilne zaštite uveli praksu da ovakvim dodatnim uzbunjivanjima upozore građane na oprez.

– U roku od petnaestak minuta obiđemo vozilom cijeli Biograd, Sveti Filip i Jakov, Turanj i Pakoštane – kaže jedan od vozača tog terenskog vozila biogradske Civilne zaštite Baldasar Morožin.“, piše u članku Slobodne Dalmacije objavljenom 22. prosinca 1993. godine.

Moramo napomenuti da za hrvatsku državu u nekom izvrnutom sustavu vrijednosti ovaj čovjek nije bio branitelj, kao ni ostali njegovi kolege pirotehničari civilne zaštite koji su se svakodnevno izlagali pogibelji. Do kraja svog života borio se za stjecanje statusa hrvatskog branitelja i protiv neopravdanog i nepotrebnog brisanja iz Registra.