Retro Biograd n/M: CUTTY SARK – PRIMADONA – MARINA

U prošlom stoljeću živjelo se sasvim drukčije. U Biogradu na Moru postojala su ’80-ih godina čak tri kultna mjesta za zabavu: Cutty Sark, Marina i Primadona. Na spomen ta tri naziva svatko tko je posjećivao ta mjesta danas ima neku svoju priču. Bezbroj imena i događaja izvire iz uspomena na mjesta koja su povijest jedne mladosti – od toga koga se upoznalo, tko se s kim tada družio, tko je kome zavidio…

“Iz ovog vrimena izlazin van i zaranjan u neki davni, zaboravljeni san, u neki bolji dan pun smija i vica di su sretni ljudi i njihova dica…“, pjeva TBF u pjesmi „Nostalgična“ objavljenoj 2004. godine, a ovo je upravo posveta tom vremenu i Biogradu iz najjslavnijih dana.

Marina u Solinama

Ljetna terasa i disco Marina u Solinama (danas je na tom mjestu Aqua Club) nekada u vlasništvu Ilirije bila je, zbog blizine kampa, otvorena do ponoć i pol, a nakon završetka radnog vremena prelazilo se u ostala dva mjesta, Primadonu ili Cutty Sark.

Koliko je Marina bilo značajno mjesto za izlaske svjedoči podatak da je početkom ’80.-ih godina ovdje bio angažiran jedan od najznačajnijih i najutjecajnijih DJ-eva na prostoru bivše Jugoslavije, štoviše u tom žanru pobjednik na međunarodnim natjecanjima u konkurenciji predstavnika iz zemalja poput Italije, Nizozemske, Švicarske, Austrije, Njemačke…, Želimir Altarac iz Sarajeva, poznatiji kao DJ Čičak.

Želimir Altarac iz Sarajeva, poznatiji kao DJ Čičak

On je sa svojom putujućom diskotekom obilazio mnoge gradove u bivšoj SFRJ, a osim u Biogradu posebno se zadržavao u Istri i gradovima poput Pule, Poreča, Umaga, Rovinja. Smatra se jednim od utemeljitelja sarajevske glazbene scene, novinar, urednik i voditelj mnogih radio emisija, promotor i organizator velikih rock koncerata i animatora rock kulture…Upravo je DJ Čičak zaslužan za održane koncerte u Biogradu tada poznatih predstavnika rock glazbe u bivšoj državi, kao što je, primjerice,  koncert Azre održan u Marini 1982. godine, a bili su tu Jura Stublić i grupa Film, Željko Bebek, Dino Dvornik itd. Branimir Štulić i Azra tih godina osim u Marini održali su koncert i u Ljetnom kinu Biograd na Moru.

S terase Marine moglo se preko stepenica i u noćno kupanje, a oko 23 sata i trideset minuta kanalom bi plovio brod iz Dubrovnika prema Rijeci koji bi u navedeno vrijeme zatrubio i tako pozdravio mlade koji su se zabavljali.

Brod i noćni klub “Cutty Sark”

Naziv „Cutty Sark“ premda se zapravo čita „kati“ (od kratak) izgovarao se po domaću kao „sitisark“, ali očevici zbivanja će nam danas reći, ma kako god se izgovarao, taj noćni klub, taj disco – brod, bio je zakon. Kao i ostala dva. Takvo što ne postoji, niti će  biti više igdje.

Unutrašnjost Cutty Sarka

Cutty Sark je zapravo brod, vrsta broda, ogromni britanski jedrenjak koji je nekad korišten za prekooceansku plovidbu i jedan od posljednjih jedrenjaka koji su se na svjetskim morima takmičili u brzini isporuke čajeva, začina i druge vrijedne robe prije nego li su ih zamijenili parobrodi.

Vlasnik biogradskog Cutty Sarka bio je Nikola Ajduković, koji je nekada vodio i Rukometni klub Biograd, a od 1985. godine brod je preselio u Rovinj.

Ulaskom u brod smješten u jazu, na pola puta između današnjeg Komunalca i trajektnog pristaništa, ukazao bi se šank i mjesta za sjedenje, disco se nalazilo u potpalublju. Ukoliko bi brod potonuo, zbog velikog broja posjetitelja, neko vrijeme čekao bi se red na ulazak.

Discoteque Primadona

Vlasnik Primadone bio je Milan Sarić. Diskoteka se nalazila pokraj današenjeg Doma zdravlja u Biogradu, na mjestu gdje su danas dvije ljekarne. Disco se nalazilo na katu, a u prizemlju su postavljeni bili šank i separei, kao i prostorija s dva bilijara. Dakako, i uz plesni podij na katu također je bio šank, kako bi dodatno osvježio umorne plesače. Kao jedan od konobara iz ekipe za gornjim šankom radio je tada Josip Šarić Joja.

Kao prilično ugledno mjesto imalo je zaposlene i redare. Jedno vrijeme su kao redari ondje radili Mladen Karabatić i Smiljan Štampalija. Iz Splita su ovamo potezali u potrazi za zabavom, pa je tako npr. u mladosti ovdje zalazila i Doris Dragović.

Reklamna naljepnica

DJ u Primadoni bio je Slobodan Marušić zvani Riba, a poslije njega Goran Repinc, danas glazbeni urednik na BnM radiju.

Svoja vrata zatvorila je Primadona ’90.-ih godina. Otvoren je u motelu bio i disco MIG, no ni približno nije bio uspješan poput Primadone.

Ekipa se prije noćnih izlazaka uglavnom okupljala u kultnom kafiću FGF-u čiji je vlasnik bio Šime Jeličić Garo, ali i ostalih nekoliko: Obala, Tonći, Lucky, Amadeus… Ispred FGF-a bio je model zeca koji je pedalirao na bicikli, atrakcija koju je vlasnik dobavio iz Španjolske. Ondje je konobario Marinko Šarić.

 „Srića i Bog da nije bilo mobitela i fejsa tad“, tvrde danas svjedoci vremena.

I zaista, u Facebook grupi Discotheque Primadona dp Biograd, u kojoj članovi  (trenutno njih 225), njeguju uspomenu na „neko  ljepše i sretnije vrijeme“ nema puno objavljenih fotografija iz tog vremena. Naime nema ih niti 20 i teško je danas mladima dočarati atmosferu tog vremena, ali zato jeste glazbu.

Glazba koja se slušala u ono vrijeme sluša se i danas. Mnogi tvrde da su ’80.-e bile najbolje godine za glazbu. Na radio postajama danas je svakodnevno na repertoaru glazba iz tog razdoblja, domaća ili strana. Nije bilo cajki i turbofolka.

Miroslav Berbatović u grupi objašnjava kako je u noćnim satima tijekom osamdesetih bio je đir svaku večer Cutty Sark – Marina – Primadona, pa poslije zadnje pjesme (bila je to Crni leptir YU grupe), sačekivala bi se zora uz burek iz slastičarnice pokraj parka i tek potom družina bi se razišla i pošlo doma na spavanje.

Fotografija Miroslav Berbatović