Brod disco „Cutty Sark“ i što se nekad po Biogradu od glazbe slušalo

Bila mauna “Teta Mara” u Crvenoj Luki di je služila kao restoran. Poslin se piturana u crno uz dodatak još jednog nadgrađa i štive pretvorene u disko di se kalavalo priko strmih uskih skala primistila u Jaz toliko godina da je postala nezaobilazni dija povijesti Biograda. Prominila je i ime u lipu škotsku višticu “Cutty Sark” po kojoj se još zove i tamošnji viski visoke kvalitete a u najboljim danima ka DJevi su radili Pakoštanac Jimmy i naš pok. Cule…“ u Facebook grupi Biograd napisao je Ivan Colić u opisu naše naslovne fotografije, što smo bili slobodni podijeliti i na našim stranicama, jer je već izazvala brojne reakcije i nostalgična sjećanja, pa smo procijenili da bi zanimala i naše pratitelje/čitatelje/obožavatelje/mrzitelje i tome slično.

Kad je riječ o glazbi, Biograd na Moru bio je nekada urbaniji grad, točnije – u prošlom stoljeću kada se živjelo sasvim drukčije i kad je riječ o glazbi – slušali su se svi oni pop/rock evergreeni koje i danas rado poslušamo i uz njih su se nerijetko zaplesali sentiši tzv. stiskavci.

U Biogradu na Moru postojala su ’80-ih godina prošlog stoljeća tri kultna mjesta za zabavu: „Cutty Sark“, „Marina“ i „Primadona“. Na spomen ta tri naziva svatko, tko je posjećivao ta mjesta, ima danas neku svoju priču i sjećanja. Bezbroj imena i događaja izvire iz uspomena na mjesta koja su povijest jedne mladosti, jedne nade, od toga tko je koga upoznao, tko se s kime družio, tko je kome zavidio…

„Bilo nam je bolje kad nam je bilo gore“ citat je iz „Alan Forda“. U nastavku stripa još je pisalo: „Onaj koji je to napisao imao je pravo“. Često puta se upravo ovaj citat koristi za grafit na zidovima. Mi smo ga koristili kad smo podijelili naš stari članak koji je govorio o nekadašnjim kultnim mjestima za zabavu i o onome što se nekada po Biogradu slušalo i kako se zabavljalo. Pogled u prošlost je varljiv, nešto nam je bilo bolje, a nešto i puno gore. Ali kad je riječ o glazbi, sve najbolje stvari nastajale su baš u ona davna vremena. Ako nekome to nije dovoljno jasno, tko smo mi da procjenjujemo njegov IQ?! Danas smo se u najmanju ruku poseljačili, slušaju se razne Mice Trofrtaljke, trešti i Biogradom odzvanja cajka na mukama, noću reve da bi aspirina, kao da to nešto nekom strancu koji nas ljeti posjeti nešto i znači. Bolje bi i danas razumio ono što se nekada davno slušalo u „Cutty Sarku“. Malo smo se i potrudili da bismo pronašli taj „Cutty Sark“ opus tj. sve je umjesto nas sakupio i na YouTube-u objavio Branko Bolanča:

Diskoteka Cutty Sark Biograd na moru. Dragi prijatelji i svi zaljubljenici disco glazbe 70-tih i 80-tih Moj izbor laganih pjesama , koje su se nekad puštale u legendarnoj diskoteci Cutty Sark od ’71 do 1977. g. by DJ Braco –Cobra iz Zagreba – 1 Dio Mali podsjetnik kako su nekad funkcionirale diskoteke: Brze pjesme su bile zakon ali sentiš ili stiskavac smo svi čekali. Znali smo kad ide sentiš po malo dužoj stanki nakon seta brzih. DJ Braco nam je dao malo vremena da se organiziramo ( Ha ha ha ) . Brzi set je trajao u pravilu od 30 do 45 minuta a sentiš kraće, negdje 20 minuta. I am not the owner of this songs.“, napisao je u opisu ovog glazbenog videa Branko Bolanča.