Sveta Nediljica u Vrani

Crkva svete Nediljice u Vrani zavjetno je svetište posvećeno ranokršćanskoj mučenici svetoj Nediljici. Najpoznatije je ovo mjesto hodočašća u Zadarskoj nadbiskupiji, u Ravnim kotarima, priobalju, priobalju i u Bukovici.

U šematizmu Zadarske nadbiskupije za godinu 1905. spominje se da je 1904. godine obnovljena kapela svete Nediljice, a u ranijim godištima spominje se dotrajalost ove stare kapele podignute 1804. godine u Vrani.

Crkva je uzdužni jednobrodni prostor s kvadratnom apsidom i sakristijom dograđenom sa zapadne strane. Na zapadnom licu ima bočni ulaz, a na glavnom se pročelju osjeća dah miješane neostilske arhitekture. Elementi oblikovanja, kao što su lučno nadvijena vrata portala nad kojima je arhitravna streha ili ojačana konstrukcija zvonika na preslicu s dva zvona upućuju na to da je projekt obnove za ovu staru crkvu nastao koncem 19. i na početku 20. stoljeća, kada je obnova bila temeljita, a ponovno je dograđena 1936. godine.

Više puta tijekom Domovinskog rata srpski projektili su padali oko ove crkve. U siječnju 1992. godine znatno je oštećeno mjesno groblje u Vrani. Znao je neprijatelj ulogu crkve kao hrama Božjeg, vjerske i kulturne ustanove, koja daje naglašenu vrijednost selu. Zvuk crkvenih zvona vremenski je i moralni orijentir, crkva je važan životni oslonac, ona je u župnoj zajednici vjernika okupljalište, sastajalište, u nju su ugrađeni pučka i vjerska tradicija, predaja i običaji.

Prve nedjelje u srpnju slavi se zavjetni blagdan svete Nediljice u Vrani. U nedjelju, 4. srpnja 2021. godine svete mise u Vrani su po sljedećem rasporedu: u 7 sati, u 9 sati, u 11 sati je za vanjskim oltarom s nadstrešnicom svečana koncelebrirana misa koju predvodi monsinjor Jure Bogdan i ona u 18 sati je misa s blagoslovom djece. Priliku za svetu ispovijed u vranskom svetištu, u prostranom masliniku sa šest statičnih ispovjedaonica, vjernici će imati gotovo cijeli dan, u terminu od 6 do 18 sati.

„Sveta nas Nediljica uči da nismo samo u Božjim mislima, nego smo uvijek u njegovim rukama, da nam je Bog u Isusu i u Duhu Svetom darovao svoj dodir i zagrljaj. Mučenica kojoj se utječemo nosi ime po danu Gospodnjem, po nedjelji. Poznata je i po latinskom imenu Dominika. Ne zaboravimo da su mnogi kršćani bili vođeni pred suce i upravitelje zbog toga što se nisu htjeli odreći Krista, ponavljajući da ne mogu živjeti bez nedjelje i euharistije. Sveta Nediljica nam otkriva što čovjeka drži na životu. U nedjeljnoj se euharistiji nalazi sve ono što nam pomaže nadvladati ljudske strahove, tjeskobe, nesigurnosti. To je dar koji nas vraća Bogu, izvorištu bez kojega gubimo snagu, postajemo bijedni i nemoćni te lako krvarimo i umiremo. Tomu nasuprot, čovjek koji svjedoči vjeru doživljava ono što molimo u predslovlju slavlja mučenika: “Mučenička krv očituje čudesnu tvoju snagu Bože, kojom slabe ljude krijepiš i daješ da svjedoče. za tebe”, nadahnuto je propovijedao biskup Ivan Šaško u Vrani 2012. godine.

Nakon duhovne okrijepe uslijedit će danas u vranskom svetištu i ona tjelesna, u šatorima s pečenom janjetinom i odojkom, osvježavajućim napitcima te uz opće pučko okupljanje s brojnim štandovima primjerenim feštama, posebno štandovima sa svetačkim predmetima, a sve to u jednom veselom i gostoljubivom podneblju Ravnih kotara, u neposrednoj blizini Vranskog jezera. Kao i svake godine, Vranu tradicionalno pohode hodočasnici iz cijele Zadarske nadbiskupije i brojni pridošli iz drugih dijelova domovine i inozemstva.

Vjernici oko kipa svete Nediljice u godinama prije pandemije

Naslovna fotografija/ilustracija: Zadarski nadbiskup Želimir Puljić na zavjetnoj svetkovini svete Nediljice