Predstavljamo digitalno izdanje ZBORNIKA RADOVA „BIOGRADSKO-BENKOVAČKI KRAJ U DOMOVINSKOM RATU“ Biograd na Moru, 11. lipnja 2021. godine

Zbornik radova s drugog znanstveno – stručnog skupa „Biogradsko-benkovački kraj u Domovinskom ratu,“ održanog 11. lipnja 2021. godine u Biogradu na Moru u organizaciji Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru i Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Zagreb te u suradnji s Gradom Biogradom na Moru i pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, od sada je na našim mrežnim stranicama javno dostupan i u digitalnom obliku radi vidljivosti za građane grada Biograda na Moru i okolice te za zainteresiranu stručnu javnost.

Predgovor, koji je preveden i na engleski jezik, napisali su urednici dr. sc. Julija Barunčić Pletikosić i dr. sc. Josip Čerina. U Zborniku su obrađene brojne teme koje su obilježile ratna događanja čiji su autori: Borislav Mamut, Blaž Beretin, Josip Čerina, Vinko Rogić, Jadran Orlović, Dragan Brkljača, Darko Duhović, Marijan Kretić, Željko Baradić, Mirko Đinđić, Denis Brzić, Luka Šajnović, Ivan Nimac, Radoslav Bobanović, Esma Brzić, Gordana Šarić, Boran Ivanović, Siniša Filipović, Marica Mamut i dr.

U Zborniku je objavljen i program dvodnevnog znanstvenog-stručnog skupa u Biogradu na Moru te odbori za pripremu i organizaciju skupa.

 

Zbornik sadrži tri tematske cjeline: „Ratne postrojbe koje su branile biogradsko-benkovački kraj“, „Hrvatske žrtve u Domovinskom ratu“ i „Život na ratom pogođenom području“.

Zbornik čiji su nakladnici Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata i Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Donat Zadar tiskan je na 189 stranica, formata 21 puta 31 centimetar, u nakladi od 500 primjeraka.

U ime nakladnika potpisuju se dr. sc. Ante Nazor i prof. Vitomir Burčul.

Pored već spomenutog dr. sc. Josipa Čerine recenzenti su dr. sc. Julija Barunčić Pletikosić, dr. sc. Zlatko Begonja, dr. sc. Marica Mamut i dr. sc. Bernard Miočić.

Za lekturu i korekturu glavna i odgovorna je dr. sc. Julija Barunčić Pletikosić, a za izradu zemljovida Marin Sabolović.

 

Digitalno izdanje zbornika možete otvoriti i čitati u linku ispod:

 

Zbornik radova Biogradsko benkovački kraj u Domovinskom ratu 2021.