Civilnim žrtvama u Šopotu odana počast, 2. prosinca 2021.

Četiri člana obitelji Marinović – Luka (73), Vuka (65), Stipana (43) i Gordana (37), u Šopotu kod Benkovca, mučki su ubijeni u velikosrpskom bezumlju na današnji dan, 2. prosinca 1992. godine. Nakon spomenutog masakra ostali su tada u Zadru ožalošćeni maloljetni članovi ove obitelji, Nedjeljko, tada 13-godišnjak, te njegova sestra Ljiljana (17) i brat Željko (4). Tijekom Domovinskog rata ubijeno je ukupno 11 njihovih sumještana.

U znak sjećanja na sve stradale civile iz Šopota u Domovinskom ratu, podno spomen obilježja na Kapelici Svete Nediljice, u četvrtak, 2. prosinca 2021. godine, položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Poštujući sve epidemiološke mjere koje su na snazi, nevinim hrvatskim žrtvama počast su odali predstavnici Grada Benkovca, Policijske uprave Benkovac, Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Zadarske županije te djeca i rodbina poginulih.

Kapelica Sv. Nediljice srušena je 1992. godine, a mještani Šopota i Grada Benkovca ponovno su je podigli 2003. godine kao spomen na tragične događaje tijekom Domovinskog rata. Na njoj je uklesano svih 11 imena i prezimena nevinih žrtava. Od tada su njihova imena i prezimena na spomen – kapelici Svete Nediljice, koja se nalazi na raskrižju državnih cesta Benkovac-Šibenik-Biograd, ali i u kolektivnoj memoriji hrvatskih žitelja šire okolice, upisana za vječnost.

 Ivica Lujo Knez, Božo Marinović, Stipan Stipe Marinović, Gordana Marinović, Luka Marinović, Vukosava Vuka Marinović, Tadija Mikulić, Milka Savković, Ante Vuksan, Ana Vuksan, Zorka Zrilić – civilne su žrtve u Šopotu.

Ratni zločinci koji su počinili gnjusne zločine nad civilima u Šopotu tijekom velikosrpske agresije na Hrvatsku još uvijek nisu privedeni licu pravde. Za ove zločine u Šopotu još nitko nije odgovarao!

 

 Izvor: Udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Zadarske županije