Aplikacija „Moj Biograd.hr“ za prijavu i pregled komunalnih problema je opet u funkciji

U veljači ove godine ili da budemo precizniji, 24. veljače 2021. godine, objavili smo članak pod naslovom „Isprobali smo aplikaciju „Moj Biograd.hr“, nije loša“ u kojem smo pohvalili ovaj projekt Grada Biograda na Moru.

I onda smo se 21. studenog ove godine neugodno iznenadili kada smo se uvjerili da aplikacija nije u funkciji i o tome posredno obavijestili  biogradsku gradsku upravu.

Naime, kada biste pokušali pristupiti aplikaciji, pojavilo bi se upozorenje „dangerous“, „deceptive site ahead“ i dr. što je sugeriralo da je aplikacija imala neki žešći sigurnosni problem, kao na slici:

No, danas, desetak dana nakon prijave problema s aplikacijom, iz gradskih struktura dobili smo poruku kako je aplikacija opet u funkciji, što nam je iznimno drago: građani će i dalje moći koristiti tu aplikaciju radi objektivnih prijava problema koji su uočili i koji ih tište.

Zbog problema u kojem se aplikacija zatekla i radi naših čitatelja morali smo i mi s naših mrežnih stranica ukloniti odnosno privremeno sakriti  i onaj članak u kojem smo ovaj projekt Grada Biograda na Moru nahvalili, budući da se isti problem odražavao i na pristup tome članku.

Evo što je u njem pisalo, odnosno kako smo mu vratili vidljivost – piše:

Moj Biograd je projekt  Grada Biograda na Moru čija je svrha interakcija s građanima u vidu prijave i pregleda komunalnih problema u gradu Biogradu na Moru. Mobilna aplikacija u sklopu projekta kreirana je u svrhu korisničke usluge putem koje možemo brzo i jednostavno prijaviti problem na koji naiđemo u gradu, vidjeti status rješavanja istog te pratiti statistike rješavanja problema u gradu. Isprobali smo aplikaciju, nije loša.

U prvom koraku registrirali smo se, znači upisali korisničko ime, e-poštu, unijeli lozinku, ponovili lozinku. I to je to. Uspjeli smo se registrirati iz prve.

Nakon što smo se registrirali, upisali smo lokaciju, ulicu i kućni broj gdje smo uočili problem, a ista se pokazala i na interaktivnoj mapi. Vlastitu prijavu unijeli smo jednostavnim klikom na mapu lokacije, nakon čega nam je iskočio prozor za popunjavanje prijave s uputama za postupak prijave.

Pronašli to mjesto na karti te smo u obrascu o uočenom problemu isti opisali riječima, konkretno da ne radi jedno rasvjetno tijelo. Putem e-maila, nakon što je prijava zaprimljena, dobili smo obavijest o tijeku realizacije prijave. Relativno brzo problem je otklonjen.

Naša iskustva u korištenju ove aplikacije su pozitivna, jer je prijavljeni problem u relativno kratkom roku otklonjen. To ne znači da će vaša iskustva biti ista. Ono što smo uočili tijekom korištenja aplikacije jest da ju vrlo mali broj građana i građanki koristi odnosno vrlo rijetko se problemi u gradu prijavljuju putem ove aplikacije. Stoga je ovim putem želimo malo popularizirati. Uostalom, sve što ondje prijavite na neki način postaje službeno i javno dostupno.

Prijavljeni problem obrađuje služba u Gradu Biogradu na Moru, koja potom upućuje naloge za sanaciju problema nadležnim organizacijama, o čemu je korisnik obaviješten putem komentara na samoj prijavi. Prijavom problema dajete Gradu Biogradu na Moru i gradskim poduzećima  sve moguće informacije o nelogičnostima i problemima vezanim uz otpad, zelene površine, ceste i javne površine, vodovod i slično. Vaša prijava dostupna je i drugim korisnicima, te ju i drugi korisnici mogu komentirati. Informacije o prijavi korištenjem opcije dijeljenja informacija o prijavi na društvenim mrežama Facebook i Twitter  (koje se nalaze na ekranu za pregled prijave) možete i sami podijeliti s prijateljima i poznanicima.

U zaključnim razmatranjima možemo zaključiti da – bez naših prijava – problema u gradu službeno gotovo da i nema! Prijavljujete. Prijavljujte. Moj-Biograd.hr.

Ovako izgleda jedna od prijava:

Rupa na cesti