20-godišnji Nade Rogić iz Raštana Gornjih poginuo je na današnji dan 1991. godine u Mirkovcima

Junak Domovinskog rata iz Raštana Gornjih Nade Rogić na pragu života sa svojih 20 godina zatekao se na odsluženju redovnog vojnog roka u Brčkom. Na samome početku Domovinskog rata otkrio je karakter i agresivnu narav odnarođenih oružanih snaga JNA kojima je služio, pobjegao je iz takve vojske i ravno iz Brčkog pridružio se Zboru narodne garde Republike Hrvatske.

Usred ljetne žege tijekom silovitog napada JNA i srpskih paravojnih postrojbi kao pripadnik 3. satnije, 2. bojne 3. gardijske brigade Kune poginuo je na današnji dan, 22. srpnja 1991. godine u vojnoj akciji na području tada okupiranih Mirkovaca kod Vinkovaca, u srcu junačke Slavonije.

Toga dana u jutarnjim satima iz središta Vinkovaca prema Mirkovcima krenulo je 80 hrvatskih branitelja u deblokadu ceste Vinkovci-Tovarnik. Vojnom akcijom, koja je nažalost završila tragično, trebali su hrvatski branitelji osloboditi cestu Vinkovci -Tovarnik i samim time osloboditi Vinkovce stalnih neprijateljskih provociranja, snajperskih pucanja i granatiranja. U  ovoj akciji koja je trajala 10-12 sati neprijatelj je iz zasjede pobio 13 hrvatskih branitelja, dok je pritom 40 njihovih suboraca ranio, dvojicu odveo u zarobljeništvo.  Topničkim napadima i napadima iz zraka srpske paravojne postrojbe i odnarođena JNA Vinkovcima i okolici su toga dana uz ljudske žrtve priredili i veliku materijalnu štetu.

Uz Nadu Rogića poginuli su Dražen Abramović, Mato Božić, Perica Bušić, Vinko Dandić, Željko Jurčević, Vlatko Marinović, Tunjo Pejić, Ivan Pranjić, Mario Prusina, Marinko Šimunac, Dražen Tomšić. Svi ovi momci mučki su ubijeni iz zasjede nakon što su se našli u okruženju JNA i njenih srpskih paravojnih pomagača, koja ih je prethodno propustila na područje Mirkovaca, a zatim im zapriječila izlaz. Poslije „Borova Sela“ bio je to drugi veliki ratni zločin koji je doveo do pogibije hrvatskih momaka i ovaj put pogodio  Vinkovce i srce Slavonije. Za ovaj zločin do danas nitko nije odgovarao.

Na tzv. Privlačkom putu u vinkovačkoj gradskoj četvrti Mirkovci nalazi se spomen-obilježje hrabrim hrvatskim vitezovima, među kojima čitamo ime i prezime heroja Nade Rogića, inače druge po redu vojne žrtve Domovinskog rata iz Zadarske županije.

U Raštanima Gornjim na raskrižju Brajnovići u subotu 29. listopada 2016. godine je na zemljištu koje je darovao Ilija Karlo Katuša otkriven spomenik Nadi Rogiću i Tihomiru Mitroviću koji je s nepunih 29 godina 3. ožujka 1993. godine kao pripadnik 112. brigade poginuo u Dragama. Spomenik je projektirao Tomislav Škara, a u svojoj klesarskoj radionici u Zadru izradio Marinko Katuša.

Svoje živote utkali su ovi mladi ljudi u slobodnu i neovisnu Hrvatsku, a jedini način na koji im se može zahvaliti jest čuvati sjećanje na njih i njihovu žrtvu i dignitet Domovinskog rata. Neka im je vječna slava i hvala! Počivali u miru Božjem.

Spomenik u Raštanima Gornjim