Ive Labar bio je među osnivačima vaterpola u Biogradu na Moru

O povijesti vaterpola u Biogradu na Moru malo je toga napisano. Kao što smo pisali o povijesti biogradskih sportova nogometu ili rukometu, tako smo u dogledno vrijeme planirali objaviti riječ, dvije i o vaterpolu. Posrećilo nam se kada smo na plaži ispod hotela „Ilirije“ odnosno nasuprot „Lavendera“ sreli i upoznali gospodina Ivu Labara koji taj sport ne samo da je igrao, bio je na poziciji golmana (ili vratara, kako bismo to danas rekli) već je bio i jedan je od osnivača vaterpola u Biogradu.

Kao godinu osnutka vaterpola u Biogradu neki izvori navode 1951. Iz Biograda i Hrvatske otišao je  Ive ’50-ih godina prošlog stoljeća, najprije u Italiju, potom Kanadu, iz Kanade u Sjedinjene Američke države, gdje se skrasio, zaposlio, oženio, dobio dvoje djece: kćer mu je liječnica, a sin odvjetnik, kaže. Ima i unučad. Supruga mu je iz Švicarske.

U poznim godinama Ive se sa suprugom vratio u svoj rodni grad i za svoje devedesete godine prilično je vitalan čovjek. On danas pliva, vozi bicikl, dobro vidi, a sugovorniku je važno i što dobro čuje i dobro pamti. Jedino na grudima ima vidljiv rez od operacije srca. Ali na spomen te operacije odmahuje Ive rukom i smije se dok govori: „Bilo je to prije više od 20 godina.“

Žali se da su gotovo svi njegovi vršnjaci pomrli, kako u Hrvatskoj, tako i njegovi kolege i poznanici u Americi. U Sjedinjenim Američkim Državama bio je aktivan u hrvatskim zajednicama i pomagao je dosta u ratom zahvaćenoj domovini kad je ustrebalo.

Gospodin Labar obećao nam je drugom prilikom pokazati svoje stare fotografije iz sportskih dana, kada je igrao vaterpolo i u nekoliko zemalja Europe. I tako ćemo iz prve ruke doznati više i o povijesti vaterpola u Biogradu na Moru. Zasad toliko od nas. Pozdrav s plaže!

Ive Labar