Prvih 60 godina rukometa u Biogradu na Moru

Omladinski rukometni klub Biograd službeno je registriran u srpnju 1963. godine, što znači da ove godine obilježavamo šest desetljeća od utemeljenja toga kluba, prvog rukometnog kluba u Biogradu na Moru. Važno je napomenuti da su i prije ove službene registracije prvog rukometnog kluba rukometaši Biograda na Moru nastupali kao sekcija Društva za tjelesni odgoj Partizan. Sigurno vas zanima tko su bili prvi organizirani rukometaši, natjecatelji, tko je sačinjavao vodstvo prvog rukometnog kluba u Biogradu na Moru i mi ćemo vam sve to u narednim redcima i otkriti.

Branka Juraga, nedavno smo ju spominjali i o njoj pisali kao prvoj ravnateljici Zavičajnog muzeja Biograd na Moru, sa svojim suprugom Ljubom koji je porijeklom iz Murtera puno je dala Biogradu ne samo na području kulture, već i sporta. Na spomen supružnika Juraga, mlađima su se vjerojatno stvorili upitnici u glavama, ali njihove zasluge u gradu je potvrdio i o  tome nam je pisao Jakša Ćuk.

„Prekrasna i draga žena. Ona i Ljubo bili su bračni par za uzor. Nikada ih neću zaboraviti. Dolaskom u Biograd oplemenili su Biograd u kulturi i sportu. Svaka im čast na ponos Biograda.“ ističe Jakša i navodi:

„Kada je ’60-ih godina prošlog stoljeća došao u Biograd, Ljubo je bio nastavnik fiskulture i pokrenuo je s Pavom Tomićem igranje rukometa u Biogradu. Sićam se kada smo radili branke za rukomet kod starog groblja. Puno je bračni par Juraga dao Biogradu.“

Osim Branke i njenog supruga Ljube Jurage, među osnivačima zabilježeni su: Željko Vulelija pok. Pave, Romano Buča, Ivo Zagorac, Anđelko Dominis, Ante Radanović i Joško Grgičević.

Vrijedni i savjesni Pave Tomić bio je dugogodišnji rukometni vratar i upravo on je obavio svu papirologiju oko utemeljenja rukometnog kluba, primjerice poslove oko statuta kluba i njegove registracije u Rukometnom savezu Zadar, što je u ono vrijeme bilo potrebno.

U nastavku ćemo navesti i neka imena prvih registriranih igrača rukometaša u Biogradu na Moru. Uz Pavu Tomića bili su to: Željko Vulelija, Ljubo Juraga, Romano Buča, Đino Labar, Joško Grgičević, Rade Tomić, Vladimir Peričić, Miro Jelić…

Prva tzv. test utakmica, na zahtjev Rukometnog podsaveza Zadar, odigrana je sa zadarskim Izviđačem, dok je prvi nastup kluba pod nazivom ORK Biograd imao u Vodicama protiv domaćih igrača u kolovozu 1963. godine. Nije nam poznat rezultat tog prvog susreta, možemo ga samo nagađati. Uostalom, sve što objavimo može vam poslužiti i kao poticaj za daljnje istraživanje.

Od osnutka kluba, pa tijekom godina biogradski rukometaši natjecali su se u više razreda, sve do drugoligaške konkurencije. S promjenjivom srećom, često su gostovali i u inozemstvu: Italiji, Njemačkoj, Engleskoj, a čak su, vjerovali ili ne, predstavljeni i kao reprezentacija bivše države.

Okruglih 60 godina biogradskog rukometa jubilej je dostojan obilježavanja prigodnim turnirom, svečanom sjednicom, podjelom priznanja i sličnim manifestacijama, kako to biva u ovakvim prigodama. Hoće li se takvo što u Biogradu na Moru realizirati, ostaje nam za vidjeti.

Na naslovnici ste već vidjel naraštaj biogradskih rukometaša iz 1965. godine. S lijeva stoje: Đino Labar, Pave Tomić, Ante Kolega, Josip Šale, Mile Ajduković. Čuče: Rade Tomić, Zvonko Čerina, Igor Dominis i Miro Jelić.