Uz „AUTO-HRVATSKU BIOGRAD“ obilježavamo Svjetski dan biciklista, 16. srpnja

Svake godine, 16. srpnja, obilježava se Svjetski dan biciklista – podsjeća HRT, a mi ćemo ga kao rekreativni biciklisti obilježiti zajedno s dućanom i servisom bicikala s kojim smo zbilja oduševljeni, a to je „AUTO-HRVATSKA BIOGRAD d. o.o.“. Poslovni prostor nalazi im se u zgradi „uglovnice“ preko puta biogradske osnovne škole, na adresi Splitska 16, Biograd na Moru. Ono što nam je Auto servis „Labar“ za automobile, to nam je u Biogradu na Moru „AUTO-HRVATSKA“ za bicikle.

Kad govorimo o biciklima, „AUTO-HRVATSKA BIOGRAD“ definitivno je naš izbor i slobodno bi se na njih mogao primijeniti onaj prepoznatljivi dm-ov slogan „Tu me cijene, tu kupujem“ koji im odražava jedinstvenu filozofiju tvrtke s ciljem zornijeg pozicioniranja tvrtke orijentirane na kupce.

A sjećate li se bike shopa koji je bio otvoren u istoj zgradi, gdje je nekada bio kafić „Galaksija“ i poslije još nešto? Ne sjećate, i mi smo već zaboravili kako se zvao, nije dugo ni radio. Zašto vam to sada spominjemo? To spominjemo zato što smo ondje kupili bicikl budući da nam je dosta bilo raznih falših iz raznoraznih trgovinskih centara. Jednom smo na akciji kupili bicikl koji je bilo takav da čovjek nije mogao ni pedalirati, jer bi svako malo otpadala pedala i brzo je zahrđao. Iskustvo nas je naučilo da dobar bicikl treba dobro i platiti i što se tiče našeg izbora, ni do dana današnjeg nismo požalili – bicikl star 7 godina izgleda kao nov. Onaj momak koji je radio u tome dućanu imao je dovoljno znanja i iskustva kako servisirati bicikl. Međutim, za promijeniti izbušenu gumu trebali biste se kod njega naručiti kao kod liječnika specijaliste, onda bi on to ovisno kako bi kad bio raspoložen ili o obimu posla pomalo rješavao. Možda netko ima s njime bolja i drukčija iskustva, ali nama je sve to skupa bilo jako sporo ili obostrano frustrirajuće.

Ne zadugo posuli smo se pepelom, jer i „AUTO-HRVATSKA“ takoreći u istoj zgradi isto tako u ponudi ima sve vrste bicikala, biciklističku opremu, biciklističke dijelove, akumulatore, kacige, moto opremu, k tome još trimere, pile…a, ono što tada nismo znali – i servis! Primjerice, kupnjom bicikla u „Intersportu“ u Biogradu na Moru, koji ih samo prodaje, na prvi tzv. nulti servis koji uključuje namještanje kočnica i mjenjača  i sl.- ići ćete u „AUTO-HRVATSKU“ koja je za njih u Biogradu na Moru ovlašteni serviser, rekao nam je Mišo Lakić. Međutim, ako već i oni u „AUTO HRVATSKOJ“ prodaju bicikle, poštenije bi bilo u njih kupiti. Kad smo kupovali bicikl, kupili smo ga kod onog momka iz prethodnog spominjanja, jer smo u budućnosti računali i na servis na tome istome mjestu. Jer što kad se s biciklom dogodi neka dežgracija (reg. nesreća, nevolja, zlo, nezgoda, od tal. disgrazia)?! Za bicikl je, kao i za automobil, potreban servis.

Probušena guma nama je prava dežgracija. Probušena guma nekada je nama značila da se taj bicikl ne vozi mjesecima, jer tko će to sada mijenjati gumu: za tu radnju potrebno je znanja, iskustva i spretnosti, pogotovo to vrijedi za ove modernije bicikle tzv. brzinke. Međutim, otkako smo otkrili „AUTO-HRVATSKU“ u Biogradu na Moru drukčiju pjesmu pjevamo i to izgleda otprilike ovako. Ljubazni i uslužni trgovci na pultu dočekaju nas s osmijesima na licima. Mi im u najkraćim crtama opišemo problem s biciklom. Oni nama tamo u najkraćem mogućem roku riješe sve što nam nije štimalo s biciklom dok mi prolistamo novine i popijemo kavu u obližnjem kafiću ili vidimo što je novoga u „Borova“. Mi ovdje nemamo dovoljno riječi kojima bismo im zahvalili što postoje.

Bicikl je jedan od najboljih, najjeftinijih i najpristupačnijih prijevoznih sredstava. Mi ga koristimo rekreativno, ali onima koji su zaposleni u Biogradu na Moru (mi nažalost nismo) može postati glavno prijevozno sredstvo do posla.Vožnja bicikla idealan je način tjelesne aktivnosti, složit će se stručnjaci, koja ima izvrstan utjecaj na kardiovaskularni sustav i povećanje tjelesne spremnosti…sada nastavljamo, budući da obilježevamo Svjetski dan biciklista, s blagodatima vožnje bicikla.

„Redovita vožnja biciklom rezultira kardiovaskularnim, mišićnim i metaboličkim prilagodbama koje povećavaju radni kapacitet i izdržljivosti s pozitivnim učinkom na srčanu frekvenciju i regulaciju krvnoga tlaka. Osim koristi za zdravlje vožnja biciklom također predstavlja jedan od načina provođenja politike održivog razvoja te  zaštite okoliša. Jedan od segmenata održivog razvoja je i potreba korištenja transportnih sredstava koja, u što manjoj mjeri, vrše emisiju štetnih plinova. Korištenje bicikla kao prijevoznog sredstva idealan je način da, kao pojedinci, provodimo gore navedene programe i da se radi toga s pravom osjećamo društveno korisnim, što bi trebao biti put kao osjećaju punog životnog zadovoljstva. U današnje vrijeme poskupljenja goriva ne smije se zanemariti i financijski aspekt korištenja bicikla. U Europi biciklistički transport predstavlja ravnopravni čimbenik javnog prometa. U Hrvatskoj se, kroz aktivnosti lokalne zajednice i nevladinih udruga poduzimaju sve veće inicijative da bicikl postane važan način svakodnevnog transporta. Sve je veći broj uređenih biciklističkih staza, a bicikl postaje i važan dio turističke ponude. Kako ne bi došlo do porasta neželjenih posljedica, posebice u prometu,  biciklisti nužno moraju poštivati prometne propise, koristiti kacige, a lokalna zajednica nastaviti s uređenjima staza namijenjenih biciklistima.

Vozimo oprezno i poštujmo ostale sudionike u prometu.“ – navodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Problem biciklistima u Biogradu na Moru, što je uočio jedan naš čitatelj pa spomenut ćemo još i to, predstavlja što u Biogradu na Moru nema niti jedne slavine s pitkom vodom, izuzev na Gradskom groblju, pa su biciklisti vodu prisiljeni kupovati po dućanima.

“AUTO-HRVATSKA BIOGRAD” Splitska 16, Biograd na Moru