Prvih 100 godina HNK Primorca (1919. – 2019.)

U protekloj 2019. godini relativno nezamijećeno navršilo se okruglih 100 godina od osnivanja biogradskog nogometnog kluba HNK Primorca. No Primorčev rođendan  obilježit će se najzad fotomonografijom koja se tijekom čitave protekle godine marljivo pripremala, a njena svečana promocija bit će 17. travnja ove godine.

Dok čekamo više informacija o mjestu radnje i svečanom činu obilježavanja 100-te obljetnice, otkrit ćemo vam nekoliko detalja iz povijesti kluba.

Nogometni klub iz Biograda na Moru prvi je hrvatski nogometni klub u zadarskoj okolici, osnovan je 1919. godine.

Klub je u Biogradu osnovan 1919. godine, kada je Niko Rudić – Japanac, po povratku iz zarobljeništva neposredno po završetku Prvog svjetskog rata, donio u grad prvu nogometnu loptu. Do tada se nogomet igrao neorganizirano, a prva javna utakmica odigrana je 1915. godine početkom svibnja.

Prvi osnivači i prvi igrači kluba bili su LJ. Pavić, J. Jeličić, J. Troskot, dr. J. Kalinić i S. Lukačić.

Klub se više desetljeća natjecao u prvenstvu dalmatinske lige, neko vrijeme bio je i član republičke lige, a nekoliko puta pobjednik kupa zadarskoga saveza.

U sezoni 1996. –  1997. godine član je Druge lige HNL- a.

Iz Primorca je poteklo nekoliko poznatih nogometaša: R. Kacijan T. Jelenković, I. Šangulin, N. Rudić, D. Vučkov, D. Žutelija, D. Zagorac i dr.

HNK Primorac posjeduje vlastito igralište „Kazimir i Silvio“, kapaciteta 1000 gledatelja.

Gradski stadion „Kazimir i Silvio“ nosi naziv po dvojici igrača Primorca. Obojica su bili vratari. Jedan od njih, Kazimir, stradao je kao posljedica nesretnog slučaja na igralištu, a drugi, Silvestar Trtica je heroj Domovinskog rata, poginuo je kao hrvatski branitelj 22. siječnja 1993. godine u predjelu kod sela Tinja.

Izvor: Nogometni leksikon Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža

Fotografija: HNK Primorac