Samoborska kremšnita

Kremšnita je, bez ikakve dvojbe, jedan od simbola grada Samobora. Otići u ovaj prekrasan gradić pored Zagreba, a ne pojesti ovu ukusnu slasticu zaista je grijeh. Predstavnici grada Biograda na Moru boravili su više puta u Samoboru i mogu svjedočiti o fantaziji na tanjuriću koju su okusili. Kao što smo vam nedavno obećali, donosimo vam recept za čuvene samoborske kremšnite. U ovome prilogu osvrnut ćemo se malo i na povijest ove slastice tj. o tome kako, kada i gdje je uopće nastala priča o kremšnitama u Samoboru?

Priča o samoborskoj kremšniti započinje između dva svjetska rata kada ju je u hrvatske krajeve donio poznati slastičar Đuro Lukačić koji je tada radio u Beču i Budimpešti, za svoje potrebe odabrao jedan od brojnih recepata, nešto ga izmijenio i predstavio ga Samoborčanima te time započeo eru ukusnih pjenastih slastica kojima rijetko tko može odoljeti.

Ona je u pedesetima i šezdesetima postigla svoju popularnost koju je zadržala do današnjih dana te tako postala jedan od simbola prekrasnog gradića pored Zagreba. Za ovaj kolač tih godina mnogi su ili spremni čekati koliko god je potrebno što su dokazivali redovi koji su se protezali preko cijelog gradskog trga. Redovima svjedočimo i danas u videu koji ste nedavo imai priliku pogledati na našoj Facebook stranici.

A upravo u tome leži i odgovor na pitanje zašto se samo ove kremšnite jedu tople jer potražnja je bila tolika da se nisu stizale ohladiti.

Želite li i vi, u kućnoj radinosti, probati napraviti prave samoborske kremšnite prije nego li vam ponudimo ukusan recept morate znati kakao ga profesionalne slastičarke uvijek rade u dvoje, a ukusna i jednostavna krema ima vrlo kompliciran proces nastajanja, jer se mora paziti da se bjelanjak ne prelupa, da krema dovoljno zakuha te da ne zagori.

SAMOBORSKE KREMŠNITE

Prva smjesa:

10 žutanjaka
30 dag brašna
30 dag šećera
3 vanilin šećera
2dl mlijeka

Druga smjesa:

12 dl mlijeka
12 dl vode
3 vanilin šećera

Treća smjesa:

10 bjelanjaka
20 dag šećera u prahu
omot lisnatog tijesta

Priprema:
Prvu smjesu dobro izmutiti mikserom.

Drugu smjesu zakuhati, pa kad zavrije, maknuti sa vatre, uliti prvu smjesu, stalno miješajući kuhati dok se ne zgusne kao puding, oko 15 minuta. Paziti da ne zagori. Na kraju istući snijeg od bjelanjaka i šećera u prahu, pa ga lagano umiješati u vrelu smjesu.

Lisnato tijesto rastanjiti i peći na obrnutom plehu, u koji cete uliti kremšnite. Na dno pleha stavite jednu koru, ulijte vruću smjesu, zatim stavite drugu koru, tek kad se ohladi možete posuti šećerom u prahu.

Pazite, ova količina je mjera za veliki duboki pleh od štednjaka, ili veliku duboku lazanjeru.

Dobar tek!