VIDEO: Predstavnici Biograda na Moru na 194. Samoborskom fašniku u Samoboru

Već iz naslova daje se naslutiti da su predstavnici novoizabrane karnevalske vlasti u Biogradu na Moru bili u prvom bilateralnom posjetu Slobodnoj fašničkoj republici i njenom glavnom gradu Samoboru.  Zbilo se to u subotu, 15. veljače 2020. godine, kada su, nakon obilaska i najzabačenijeg kutka Republike, uz zadivljujuće domaće i gostujuće skupine maskirani sudjelovali i na 194. po redu Samoborskom fašniku. Predstavili se na Trgu fašničkih velikana puku i samoborskim fašničkim vlastodršcima Princu Fašniku, Princezi Sraki, Sudcu i Fiškalu. Pratilo ih je lijepo vrijeme, a ovom događaju prethodio je koncert Šajete, a zatim je uslijedio i veliki koncert gosta, takoreći iz susjedstva – Tomislava Bralića i klape Intrade!

Oko 250 sudionika raspoređenih u 13 gostujućih skupina stalo je u veliku povorku na središnji fašnički trg i potom su se predstavljali na glavnoj pozornici.

U zajednici s biogradskim kokošima i preCjednicom Kokolindom, bile su ondje četiri slovenske skupine: Orači KFD-a Podhlednik iz Ptuja, pa Kapelski krampusi iz Kapele, Lučka žlahta i Power ran iz Dobove, pa hrvatske skupine: Maškori iz Kvitrovca i Domašinca, Udruga žena iz Štefanca, Međimurske krave iz Novog Sela na Dravi, Krvavica iz Makarske, Rio Fiume iz Ključa Brdovečkog, Udruga klinika iz Čakovca i babuške iz Labina.

Biogradska Karnevalska udruga Tome Krnjeval, uz pratnju članova KUD-a  Sveti Ivan – Medviđa iz Biograda na Moru i Planinarskog društva Belveder, prezentirala je svoje lokalne pokladne običaje i nastupom prokomentirala aktualni društveno-politički trenutak u kojem je prva hrvatska predsjednica izgubila predsjedničke izbore zahvaljujući glasačkom tijelu – kokošima, guskama, patkama i ostaloj pernatoj živini. K tome još, Kokolinda je ovdje, naravno, s klapom grleći svih iz sveg grla rado iskoristila svojih pet minuta i  zapjevala.

Plesom i pjesmom svaka je od nabrojanih skupina pridonijela vedroj karnevalskoj atmosferi. Na istoj pozornici nastupile su i atraktivne plesačice IBIS-a iz udruge za promicanje plesa: Zuzana i Frdrihica.

Programski dio fašničke subotnje večeri završio je uz veliki koncert Tomislava Bralića i klapu Intrade, kojima je ovo treće gostovanje na Samoborskom fašniku.

Nova doza veselja uslijedila je u trenutcima kada su predstavnici Biograda na Moru s ostalim skupinama večerali u jednoj samoborskoj klijeti i zabavljali se do dugo u noć uz lokalnog DJ-a.

Ujutro su probali čuvene samoborske kremšnite, recept uskoro slijedi, rado ćemo ga podijeliti našem čitateljstvu.

Kompilaciju najboljih slika i nezaboravnih trenutaka u Samoboru objedinili smo u videu koji se može pogledati na našoj stranici…