VIDEO: Biograd na dlanu: Upoznaj svoj grad!

Prema Strategiji razvoja turizma grada Biograda na Moru za razdoblje od 2015. do 2020. godine „kada u Biogradu bude 15 vodiča koji znaju 3 svjetska jezika i koji mogu odvesti turiste na Vransko jezero ili na Kornate“, grad Biograd na Moru trebao bi se razvijati u turističkom smislu.

Da navedena tvrdnja u proteklih pet godina u praksi nije dovoljno zaživjela dokazuje slučaj da u Biogradu na Moru još uvijek nemamo strukovnu udrugu turističkih vodiča koja bi raspolagala s 15-ak turističkih vodiča, pa je nam obilazak grada i njegove okolice uz pratnju turističkog vodiča u stvari prije iznimka nego pravilo.

Povod za jedan ovakav, nadasve jedinstven i nesvakidašnji, doživljaj je obilježavanje Međunarodnog dana turističkih vodiča, kada su udruženi:

  • Udruga turističkih vodiča Zadra – Donat,
  • Zavičajni muzej Biograd na Moru i
  • Turistička zajednica Grada Biograda na Moru

u petak i subotu, 21. i 22. veljače 2020. godine organizirali besplatno razgledavanje grada Biograda na Moru za građanstvo.

Razgledavanje Biograda na Moru provodilo se u dva termina: u petak od 11 sati s polazišnom točkom ispred zgrade Gradske uprave te u subotu točno u podne s polazišnom točkom na parapetu kod Srca Jadrana.

Prvoga dana (u petak) vodiči su nam bili Anita Vukoja i Anamarija Gorenc, drugoga dana (u subotu) Ivana Zrilić, koju smo tada pratili na putu kroz razgledanje grada očima turista i dokumentirali fotografijama.

Lari Barani nam pokazuje staru fotografiju mjesta gdje su nekad bila vrata grada

Ivana Zrilić licencirani je turistički vodič od 1999. godine, govori engleski, talijanski i španjolski i dr. jezike, licencirani je turistički vodič za grad Zagreb, za Zadarsku, Ličko – senjsku i Zagrebačku županiju.

Energična, vesela i vedra Ivana Zrilić stručno i profesionalno, nadasve zanimljivo i poučno, u dvosatnom druženju otkrivala nam je skrivena blaga Biograda na Moru.

Biograd na Moru je hrvatski kraljevski grad koji se prvi put spominje sredinom X. stoljeća, dok je u XI. stoljeću bio sjedište hrvatskih kraljeva i biskupa. Najveći procvat Biograd je doživio kao prijestolnica srednjovjekovnih hrvatskih vladara, a godine 1102. u njemu je okrunjen i hrvatsko-ugarski kralj Koloman. ..

Turistički razvoj Biograda počeo je između dva svjetska rata. Prvi gosti, Česi, počeli su dolaziti u Biograd tijekom 1920-tih. Prvi hotel sagrađen je 1935. na mjestu današnjeg hotela Ilirija…

Grad je osvojio srebrnu medalju i prestižnu nagradu Srebrni cvijet Europe 2007., za hortikulturno i urbano uređenje mjesta…

Biograd je bogat poviješću iz koje zrcale kršćanske sakralne građevine, Župna crkva Sv. Stošije (1761.), ranoromanička crkva Sv. Ante (XIII. st.), crkva Sv. Roka (XVI.st.). Od drevnih biogradskih zdanja samo je bazilika Sv. Ivana (XI. st. ) preživjela mletačko rušenje Biograda u godini 1125., na obližnjem Pašmanu još stoji 800 godina star benediktinski samostan Sv. Kuzme i Damjana (1128. god.) i franjevački samostan Sv. Dujma iz XVI. st…

Od parapeta kod Srca Jadrana, preko Zavičajnog muzeja do Obalca, spomenika ljudima koji su zadužili grad, preko Narodnog trga ili Trga Brce, od bazilike svetog Ivana do gradskog parka i crkvica sv. Roka i sv. Ante, pa natrag do zgrade Gradske uprave, nabrajala je putem Ivana Zrilić i ukazivala na niz sitnih pojedinosti. Uz sve to uz dozu decentnog humora ispričala je brojne priče i legende o Biogradu i kroz vlastitu interpretaciju povezala je njegovu povijest sa sadašnjošću te iskazala zasluženu počast kulturno-povijesnoj baštini Biograda na Moru. Ona je čak i svojom odjećom i opremom koju je nosila (zlatni kovčeg, kutija s blagom, čokoladice u obliku dukata, predlošci glagoljskog pisma…) naglasila taj cilj kojem je stremila i u kratkom vremenu pokazala da se o Biogradu na Moru i te kako ima što ispričati i pokazati.

Iskustveni vodič – igra za (avan)turiste tiskani je i zabavni vodič s kartama i zagonetkama koji je svaki sudionik ove manifestacije dobio za istraživanje.

Dok razgledate video koji ćemo sada podijeliti, sjetite se uvodnih rečenica i pribrojite im činjenicu da, kao licencirani turistički vodič s dugogodišnjim iskustvom, Ivana Zrilić rado dijeli svoja znanja i iskustva s budućim vodičima podučavajući u ovlaštenom programu obrazovanja za turističke vodiče. Možda Biograd na Moru jednoga dana dosegne brojku od 15 turističkih vodiča. Pritom ovdje ne mislimo na kvantitetu nego kvalitetu ljudskih resursa, kao što su turistički vodiči koji su u dva dana prezentirali svoj rad. Oni su nam svakako potrebni za veći nivo i kvalitetu u turizmu.

„Nakon uspješno odrađenog vikenda u Biogradu na Moru, postala sam i službeni trener Interpret Europe CIG tečajeva (CIG – Certified Interpretive Guide). Tijekom edukacije  stekla sam vještine za kreiranje interpretativnog vođenja i rado bih educirala nove vodiče u području interpretacije baštine po priznatoj licenci Interpret Europe, međunarodnog europskog udruženja. Kroz sve buduće edukacije dijelila bih s polaznicima neke nove kompetencije i vjerujem da bi oni ojačali i stjecali sve potrebne vještine u turističkom vođenju. Tijekom tečaja dotakli bismo se neosobnih sredstava interpretacije, okušali bismo se u razumijevanju potreba posebnih skupina te u svoj rad uključili učenja o održivom razvoju. Polaznici bi kasnije, na temelju naučenog, znali probuditi emocije u gostima, vodili goste posebnije i drukčije od uobičajenog. U stvari… Upravo onako kako smo svi mi skupa to osjetili u subotnjem druženju, zar ne?“, otkrila nam je na kraju vesela i vedra Ivana Zrilić.