Hrvatski branitelj Silvestar Trtica poginuo je na današnji dan 1993. godine kod Tinja

U ranojutarnjim satima 22. siječnja 1993. hrvatske su snage pokrenule operaciju „Maslenica“ u kojoj su istodobno oslobodile zadarsko zaleđe s Novskim ždrilom i dijelom Velebita te područje oko HE “Peruća” kod Sinja, ukupno oko 1050 četvornih kilometara. Bila je to prva veća i po mnogočemu jedinstvena hrvatska vojno-redarstvena operacija u Domovinskom ratu koja je označila svojevrsnu prekretnicu u njegovu tijeku.

Područje odgovornosti i veliku zadaću u obrani biogradskog područja u to vrijeme imala je 53. domobranska bojna Biograd. Bojna je u operaciji „Maslenica“ vršila aktivnu obranu, vezujući srpske snage u području od sela Tinj na zapadnoj strani do sela Ceranje Donje na istočnoj strani.

U svanuće dana 22. siječnja 1993. godine u zoni odgovornosti  53. domobranske bojne Biograd dovršene su pripreme za početak aktivnih borbenih djelovanja. No na samom početku operacije „Maslenica“, 22. siječnja 1993. godine u jutarnjim satima na predjelu ispod sela Tinj poginuo je pripadnik 53. domobranske bojne Biograd i heroj Domovinskog rata, Silvestar Trtica. Vršio je ratne zadaće pomoćnika zapovjednika bojne za logističke poslove.

Rođen 2. veljače 1966. godine, Silvestar Trtica trebao je  uskoro te godine proslaviti svoj 27. rođendan. Ukupno je 27 godina proteklo od njegove pogibije. Danas bi imao 54 godine.

Osnovni podatci, njegovo ime i prezime, datumi rođenja i pogibije, mogu se pročitati na spomen-ploči od bijelog kamena, koja je nedavno otkrivena u parku ispred ulaza u Srednju školu Biograd u znak sjećanja na sve bivše učenike škole koji su poginuli tijekom Domovinskog rata. Ideju o podizanju spomenika prije više godina predložio je Mile Maretić koji je i sam bio ravnatelj ove škole. Ideju je Božo Došen, donedavni ravnatelj te škole proveo u djelo, marljivo prikupljajući podatke o bivšim učenicima u matičnim knjigama, razgovarajući s njihovim roditeljima i rodbinom, dok je Grad Biograd na Moru izdvojio financijska sredstva za spomen-ploču.

Samo pola godine prije pogibije Silvestra Trticu snimio je Igor Dominis za potrebe dokumentarnog filma „Suza u oku“, danas vrijednog dokumenta vremena iz razdoblja Domovinskog rata. Riječ je o četvrtom i posljednjem nastavku filma koji je na svojim stranicama objavio Zavičajni muzej Biograd na Moru. Na snimci nastaloj na blagdan Duhova 7. lipnja 1992. godine ratnu zastavu 134. brigade ZNG RH od ratnog ministra obrane Gojka Šuška primio je  budući zapovjednik ove brigade Darko Banić, u pratnji Silvestra Trtice i Žarka Kruneša, i postavio na čelo postrojbe.

 

Nekoliko dana od pogibije mladog Silvestra Trtice srpski agresor se konsolidirao i dovukao svježe snage za protunapad prema Novigradskom ždrilu i Maslenici, a na biogradskom području provodio je aktivnu obranu.

Silvestar Trtica

 

Laka Ti bila hrvatska gruda za koju si položio svoj život. Počivao u miru Božjem!

Izvor: Zbornik radova Znanstveno-stručni skup „Biogradsko-benkovački kraj u Domovinskom ratu“; Zavičajni muzej Biograd na Moru; Zadarski list