Zbornik radova “Biogradsko – benkovački kraj u Domovinskom ratu” od sada je za naše čitatelje dostupan u digitalnom obliku!

Zbornik radova sa znanstveno – stručnog skupa „Biogradsko-benkovački kraj u Domovinskom ratu“ održanog 26. rujna 2019. godine u Benkovcu u organizaciji Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru i Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Zagreb te Grada Benkovca od sada je javno dostupan i u digitalnom obliku radi vidljivosti za građane grada Biograda na Moru i okolice te za zainteresiranu stručnu javnost.

Predgovor, koji je preveden i na engleski jezik, napisao je urednik dr. sc. Josip Čerina. U Zborniku su obrađene brojne teme koje su obilježile ratna događanja čiji su autori: Luka Knez, dr. sc. Marica Mamut, dr. sc. Ivan Radoš, Borislav Mamut, Radojko Baković, Denis Brzić, dr. sc. Mirko Đinđić, Darko Banić, Darko Duhović, generali Mladen Fuzul i Blaž Beretin, dr. sc. Josip Čerina, Ana Jakić, Stjepan Paukovac, Tomislav Šulj, dr. sc. Julija Barunčić Pletikosić, Neda Kulenović Ocelić, dr. sc. Igor Kulenović i Šime Vrkić.

Memoarske priloge i sjećanja hrvatskih branitelja pisali su: Ane Bačić, Radoslav Bobanović, Milan Brkljača, Ivan Čerina, Rajko Rakić, Vinko Rogić, Mile Rončević i Željko Ušljebrka. U Zborniku je objavljen i program dvodnevnog znanstvenog-stručnog skupa u Benkovcu te odbori za pripremu i organizaciju skupa.

Zbornik sadrži pet tematskih cjelina: “Pripreme i tijek srpske pobune na benkovačkom području”, “Ratne postrojbe koje su branile biogradsko-stankovački kraj”, “Život na ratnom području”, “Ratna razaranja materijalnih i kulturnih dobara” te “Memorski prilozi i sjećanja hrvatskih branitelja”.

Zbornik čiji su nakladnici Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata i Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Donat Zadar inače je tiskan na 186 stranica, formata 21 puta 31 centimetar, u nakladi od 300 primjeraka. Uime nakladnika se potpisuju dr. sc. Ante Nazor i prof. Vitomir Burčul. Pored Čerine recenzenti su dr. sc. Julija Barunčić Pletikosić, dr. sc. Zlatko Begonja i dr. sc. Bernard Miočić. Za lekturu i korekturu je odgovorna Julija Barunčić Pletikosić, a za izradu zemljovida Marin Sabolović.

Digitalno izdanje zbornika koje možete otvoriti u linku ispod najljepši je božićni poklon predsjednika Organizacijskog odbora dr. sc. Josipa Čerine našim čitateljima te mu ovom prigodom zahvaljujemo.

Zbornik radova sa znanstveno – stručnog skupa Biogradsko-benkovački kraj u Domovinskom ratu, Benkovac, 26. rujna 2019_DIG

Dr. sc. Josip Čerina