Kako Stipe Ivanović Cipre priprema bakalar; donosimo njegov prigodni foto recept

Za prijatelje Ciprinog kutka i njegove beside, ovom prigodom šalje nam Stipe Ivanović Cipre foto recept pripreme bakalara, i to na njegov način, bakalar na brudet.

Potrebni sastojci:

Potrebno je imati 50 dag prokuhanog bakalara, koji smo prethodno očistili i skuhali, glavicu luka, 2 glavice kapule, 1 struk petrsimula sitno izrezanog, 1 suhi pomidor, 2 kg krumpira, papar, sol, 1 inćun, 1 dcl bilog vina, sol, papar i 1 dcl maslinovog ulja.

Slaganje brudeta na hladno – po bodulski ili ribarski:

U zdjelu sa ojačanim dnom ulijemo ulje. Na ulje dodamo polovicu sadržaja luka i kapule, dodamo pola očišćenog bakalara, 1 kg narezanog krumpira na deblje rezane pločke. Nastavljamo s preostalim dijelom luka i kapule, bakalara i krumpira. Na kraju dodamo petrsimula, soli, papra, sušenog pomidora i 1 inćun. Sve to zalijemo vodom na kojoj se kuhao bakalar uz 1 dcl vina. Kuhamo 50 minuta, pola ure na jakoj vatri, a zadnjih 20 minuta na laganoj vatri. Kad se skuha pustite bar još 20 minuta da brudet odleži.

Moj prijatelj fratar, veli Cipre, koji je živija prije 200 godina na Pagu, kad je napisa ovaj recept uz moje male izmjene i sve to spremija, reka je “Bože, oprosti sad ću stvarno uživati u ovoj hrani!”

Čestit i blagoslovljen Božić!

Stipe Ivanović – Cipre