Cvjetnicom započeo Veliki tjedan

Veliki tjedan vremensko je razdoblje od Cvjetnice do Uskrsa.

Danas, 24. ožujka 2024. godine, prvi je dan Velikog tjedna – Cvjetnica, nedjelja palmi ili Muke Gospodnje, u spomen na posljednje dane Isusova života, njegovu muku i smrt, kada se diljem Hrvatske i svijeta čitaju i pjevaju odlomci iz Evanđelja koji govore o Isusovoj muci i smrti, a vjernici nose maslinove ili palmine grančice na blagoslov. U spomen na Isusov ulazak u Jeruzalem kada ga je narod dočekao i pozdravljao maslinovim ili palminim grančicama, stari običaj vjerničkih povorki s maslinovim ili palminom grančicama nastao je u Jeruzalemu u IV. stoljeću, a u Rimu se prakticira od IX. stoljeća, odakle se raširio diljem svijeta.

Nedjeljnim blagoslovom maslinovih grančica i čitanjem Muke po Marku u središnjem gradskom parku na Trgu hrvatskih velikana kod crkvice sv. Roka započeli su i u Biogradu na Moru dani intenzivne pripreme za Uskrs, najveći kršćanski blagdan. Posebno se slavi Veliki četvrtak, Veliki petak i vazmeno ili uskrsno bdjenje. Veliki tjedan završava Uskrsom.

Običaj je da vjernici blagoslovljene maslinove grančice nose u svoje domove i ostave ih u kući i nakon što se osuše čuvaju kao znak i podsjetnik na vjernost Isusu sve do iduće Cvjetnice.

Foto: Izvorno Radio BnM/Facebook