O maloj crkvici sv. Roka iz 16. stoljeća u Biogradu na Moru

Posvećena svetom Roku, zaštitniku od kuge i ostalih zaraznih bolesti, malena crkvica svetog Roka u Parku hrvatskih velikana u Biogradu na Moru sagrađena je krajem 16-og ili početkom 17-og stoljeća. Najraniji spomen crkve nalazi se u oporuci pisanoj 1653. godine, u kojoj Franica, žena Ivana Senjanina, ostavlja urod od maslina „Crikvi svetog Roka ka je prid selom našim“.

Ovo je jednostavno sagrađena manja crkva s dva bočna prozora i zvonikom koji završava na preslicu. Unutrašnjošću crkve dominira pozlaćeni barokni oltar iz 18-og stoljeća. Okoliš crkve bio je do sredine 20-og stoljeća ograđen zidom, u koji je kao građevni materijal bilo ugrađeno nekoliko ulomaka predromaničkih kamenih reljefa koji su pripadali nekoj od srednjovjekovnih biogradskih crkava.

Crkva pripada Skuli (Bratovštini) svetog Roka.

Relikvija, moći sv. Roka iz Venecije darovane biogradskoj Bratovštini (Skuli) sv. Roka, po prvi put bile su izložene javnosti 16. kolovoza 2014. godine, na sam blagdan svetog Roka.

Ideju o donošenju svečevih moći u Biograd inicirala je Bratovština svetog Roka za vrijeme župnika mr. don Zdenka Milića. Križ za moći darovao je zadarski nadbiskup Puljić.

Darovane moći su dio tekstila omotanog oko posmrtnih ostataka sveca iz Scuole Grande di San Rocco (Skula svetog Roka) u Veneciji gdje je sveti Roko pokopan. O autentičnosti moći govori pečat i potpis kardinala Marca (1925.-2014.). Velike zasluge pripadaju Francu Posoccu, arhitektu i znanstveniku, velikom upravitelju Scuole Grande di San Rocco, koji je odobrio darivanje moći.

Bratovština svetog Roka u Biogradu na Moru seže u daleku 1639. godinu i djeluje do 1963., do starosti i smrti njezinih bratima. Bratovština je crkveno društvo vjernika laika koji su se nazivali bratimima, a svoju bratovštinu bratstvo ili skula.

Tijekom Domovinskog rata prije točno 20 godina, obnovljena je, na inicijativu župnika don Milivoja Bolobanića, uz nakanu svetog Roka kao zaštitnika od poroka, prvenstveno od droge. Bratovština se od tada brine o crkvi svetog Roka koju je i adaptirao, a Grad Biograd je hortikulturno uredio i popločao ovaj lijepi gradski park kod Autobusnog kolodvora Biograd.

Molitva svetom Roku

Sveti Roko moli za nas!

O, veliki sveti Roko, izbavi nas, molimo te od zaraznih bolesti, i od zaraze grijeha. Izmoli za nas čistoću srca koja će nam pomoći da dobro koristimo svoje zdravlje i da podnosimo patnje sa strpljenjem. Pouči nas da slijedimo tvoj primjer u djelima pokore i milosrđa, da bismo i mi jednog dana mogli uživati u društvu Krista, našeg Spasitelja. Amen.

Na Facebook stranici Župe sv. Stošije obavijestima za vjernike za 16. kolovoza 2023. godine odnosno za zavjetni blagdan svetog Roka, stoje obavijesti za svete mise u 8 i 19 sati, te procesuju nakon večernje mise u crkvici svetog Roka. Krenula je tako i ove godine,kao i svake godine, još jedna tradicionalna procesija sa svečevim likom  oko Biograda.

Iz naše arhive: Cvjetnica, 2018. , u sjećanje na mons. Ivana Mustaća