Čitateljica komentarom inspirirala Anku Maksan za novu pjesmu

Pjesmu Anke Maksan „Čežnja“ objavili smo na Facebooku prije nekoliko dana.  Pjesma je izmamila pozitivne komentare i nostalgična sjećanja. Da bismo s pričom nastavili dalje, pročitajte bezvremenske stihove njene pjesme „Čežnja“:

Čežnja

Često se sitin smija iza stari zidova

Ćaća je priča priče

Kućon se širila toplina

Misec je bija svitlo a pivac stara ura

 

Među plotovima se čuja lavež pasa

I žurni koraci lopova

Tada san mislila da nemamo ništa

Da smo tek puka sirotinja

 

Zato danas znan da imali smo sve

Imali smo jedni druge

Imali smo ljubav

I zidove sazdane od smija i tuge

 

Iz mora komentara na pjesmu izdvajamo komentar čitateljice kojoj nećemo spominjati ime, jer ne znamo bi li nam ona to dozvolila, a ona će se pak sama u ovome prepoznati:

„Za svakog oca koji je batija more, i za dida koji ga je nastoja zaminiti u trenucima odsutnosti, za punu kuću radosti i sklada, svita okupljenog oko stola sa zdilom friganih pršunati i fritul, najdražeg slatkog moga dida…“ svako misto tu kraj mora dalmatinski čini kolač, a najviše moja mati, najlišje fritule činiti zna.“

U svakom slučaju, bit će ovo za nju posebno iznenađenje, jer je upravo njen komentar inspirirao našu dragu umjetnicu za novu pjesmu. Pjesma nosi naziv „Mom ocu“ i ovom prigodom predstavit ćemo je našim cijenjenim čitateljicama i čitateljima:

Mom ocu

Batija je more, pučinu daleku

Dida nas je čuva ka i zjenu oka

Naša kuća puna radosti i sklada

I za ocem čežnja jaka i duboka

 

Na stolu je zdila, fritule me mame

Još mi mirišu frigani pršunati

Dalmatinski kolač, u čežnji za ocem

S nadom u srcu činila je mati

 

Pusto, slano more, o da ti je znati

Svit oko stola s dragim slatkim didom

Čeka…samo čeka

Da se otac vrati…

 

„Baš mi bija drag njen komentar, pa sam napravila pismu. Inspirirana sam njenim komentarom kojim je lipo dočarala taj način života.“, skromno nam otkriva naša draga umjetnica.

O njenoj umjetnosti Ante Tičić piše:

„Bez sumnje u svojim pjesmama Anka Maksan ima ispravan sadržaj neprolazne vrijednosti i skladan ritam. S nenametljivom jasnoćom refleksivne snage koja traje kao uzvišeni dar ljubavi.“

Osim što piše pjesme, Anka i slika. Diskretna, dostojanstvena i samozatajna ona sama ne gura se u prvi plan. Tragove njene umjetnosti slijedite na našim stranicama, gdje ju promoviramo budući da to ova vrijedna i talentirana ali samozatajna umjetnica i zaslužuje.