U sjećanje: Ada Korda izrađivala je i izlagala ručne radove, suvenire…Preminula je na današnji dan 2015.

„Rukama i talentom svome gradu“ naziv je izložbe ručnih radova, izvornih suvenira i recitala poezije koju je Ada Korda s Maricom Tolić otvorila u Zavičajnom muzeju Biograd na Moru 18. svibnja 2015. godine. Nekoliko godina kasnije je preminula, na današnji dan 27. kolovoza 2015. godine.

Ada Korda (rođ. Buljevac) rođena je 12. veljače 1954. godine u Biogradu na Moru od oca Jakova i majke Ane (Anice) rođ. Dominis, u radišnoj težačkoj obitelji. Završila je Školu učenika u privredi u Zadru, zanimanje trgovac, te je u trgovini stekla 34 godine radnoga staža.

S obzirom na suprugovu službu pri vojsci, s obitelji  je 1973. godine odselila u Vinkovce. Ondje se posvetila izradi raznih ručnih radova, vezenju, goblenima i sl. Posebno je bila potaknuta gledajući radove vrijednih slavonskih domaćica, naročito onih za Vinkovačke jeseni. Tako je počela  s narodnim nošnjama, zlatovezom, navedenim goblenima i dr.

Povratkom iz Vinkovaca u Biograd impresionirana (pri)morskim radovima radila je slike i suvenire od prirodnih materijala: školjaka, kamena, suhog cvijeća te razglednice od salveta.

Kako je otišla u prijevremenu mirovinu zbog slabog zdravstvenog stanja, pridružila se biogradskoj udruzi  umirovljenica i umirovljenika „Nada“, te s umirovljenom odgajateljicom Maricom Tolić započela izlagati svoje radove. Nakon što je prvi put izlagala u biogradskom muzeju, od tada se redovito sa svojim izvornim suvenirima i ručnim radovima predstavljala prilikom raznih manifestacija, kulturnih događaja, raznih sajmova, etno stolova ili nastupa KUD-ova u svome kraju.

Svoje je umijeće pokazivala učenicima biogradske osnovne škole, a zbog svojih vještih ruku i aktivnosti 2012. godine dobila je nagradu Grb autohtonih suvenira. Na 2. Festivalu suvenira Zadarske županije dobila je zahvalnicu i brončanu medalju te diplomu, a  njen 40-godišnji rad priznat je i rodnom u Biogradu na Moru kada je za svoje izložene suvenire na 1. Festivalu suvenira grada Biograda na Moru primila diplomu sa zlatnom medaljom.

U našim je molitvama i srcima. Počivala u miru Božjem.