Iza neprijateljskih linija: Samo dan uoči Oluje srpska vojska u zaleđu Biograda “bila spremna za uspješno izvršenje postavljenih zadaća”

Dan uoči početka VRO Oluja, 3. kolovoza 1995. godine, u Šopotu kod Benkovca ostalo je za povijest zapisano posebno izvješće zapovjednika 3. pješačke brigade, potpukovnika Janka Đurice, Komandi 7. korpusa Srpske vojske Krajina o situaciji u zoni odgovornosti brigade, uz zaključak da je spremnost jedinica brigade „na nivou koji omogućava uspješno izvršenje postavljenih zadaća“. S vremenskim odmakom zanimljivo je čitati ovo izvješće u kojem se navodi da se, samo dan uoči početka VRO Oluja, samo u Šopotu nadomak Benkovca nalazilo ukupno 1329 borbeno spremnih neprijateljskih vojnika.

Izvješće je objavljeno u knjizi „Dokumenti vojne provenijencije „Republike Srpske Krajine“ (svibanj – listopad 1995.)“. Riječ je o sedamnaestoj po redu knjizi iz serije koju je pod naslovom „Republika Hrvatska i Domovinski rat 1990. – 1995. – Dokumenti, od 2007. godine počeo objavljivati Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata.

U knjizi su kronološkim slijedom, s potrebnim znanstvenim aparatom, predstavljeni dokumenti iz arhivskog gradiva „Republike Srpske Krajine“, koji se čuvaju u ovom Centru i drugim arhivskim ustanovama u Republici Hrvatskoj. Svi dokumenti prepisani su, a njihovi originali ili preslike originala u posjedu su Centra. Prilikom prijepisa dokumenata izvršene su nužne transkripcije radi njihove bolje čitljivosti.

Jedan od brojnih dokumenata je i ovaj koji je nastao u Šopotu, prvom selu južno od Benkovca, u zoni odgovornosti 3. pješačke brigade neprijateljske vojske, „Redovni borbeni izveštaj“ datiran 3. kolovoza 1995. godine, dakle samo jedan dan uoči početka VRO Oluja.

U dokumentu se navode: AKTIVNOSTI NEPRIJATELJA; AKTIVNOSTI SOPSTVENIH SNAGA; VANREDNI DOGAĐAJI; AKTIVNOSTI UNPROFOR-A; STANJE U TAMPON ZONI; ODSUSTVOVANJE STAREŠINA I VOJNIKA; UPOTREBA m/v BORBENIH VOZILA I UTROŠAK GORIVA; ZADACI ZA NAREDNA 24 ČASA I ANGAŽOVANJE KOMANDE BRIGADE; ZAHTJEVI.

Pod „Aktivnosti neprijatelja“ navodi se „U zoni odgovornosti 3.pbr. u protekla 24 časa neprijatelj nije otvarao vatru, niti je ispoljavao bilo kakve aktivnosti.“.

Posebna je zanimljiv dio izvješća „Aktivnost sopstvenih snaga“ gdje piše: „U protekla 24 časa naše snage nisu ispoljavale nikakva borbena dejstva, niti je za to bilo potrebe. Sve aktivnosti izvođene su u skladu sa planom rada Komande brigade i po odluci Komadanta brigade. Starešine komande brigade vršile su obilazak jedinica, s ciljem sagledavanja stanja, ukazivanja na slabosti i otklanjanja uočenih nedostataka. U zoni odgovornosti angažovano je oko 1329 v/o i starešina, odsutno je 214 v/o i starešina (angažovano na borbenim zadacima van zone brigade 210, na radnoj obavezi 3 i neopravdano odsutno 32 v/o). Neopravdano odsutne privodimo u jedinice i preduzimamo odgovarajuće mere protiv istih, zavisno od toga da li su zaista neopravdano odsutni. Smatramo da je gotovost i spremnost jedinica 3. pbr. na nivou koji omogućava uspešno izvršenje postavljenih zadataka.“

Kakva je to gotovost i spremnost tada bila iza neprijateljskih linija, vidjeli smo samo jedan dan poslije dana u kojem je ovo izvješće napisano. A kako fotografija govori više od riječi, dovoljno je samo kratko pogledati ovu u prilogu prema kojoj svi oni zajedno – spremno bježe…