„Sjaj u tami“, nova izložba doktora Vinka Pešića otvorena po orkanskom nevremenu

Jadranski tsunami, nevera, tramuntana, šijunada, snažno nevrijeme praćeno olujnim vjetrom, grmljavinom, pljuskovima i kišnom zavjesom te poplavom biblijskih razmjena tj. za nas katastrofalnim plimnim valom, pogodilo je u noći s petka na subotu šire zadarsko i biogradsko područje. U kataklizmi koja je nastupila vjetar je lomio granje, čupao stabla, rušio dimnjake, nosio suncobrane, škure  i klupe.

U svega 20-ak minuta palo je oko 30 litara kiše po metru kvadratnom tla. Potopljena su prizemlja kuća, ugostiteljski objekti, nasukani su brojni brodovi i jedrilice, a vozila teška preko tonu uz obalu nošena su poput slamki. Milijunske štete još se zbrajaju.

U Biogradu na Moru plimni val je po prvi puta uopće prešao rivu i uz pomoć velikih valova poplavio ulice, hortikulturu, ljetne štekate, te Zavičajni muzej i prizemne prostorije više ugostiteljskih i uslužnih objekata. U marini Kornati djelatnici su u jednom trenutku spašavali više jedrilica da ih jako nevrijeme i plima ne izbace na obalu. Ispred marine nasukala su se četiri plovila, rekli bismo – prava Sodoma i Gomora.

Za to vrijeme u biogradskom Zavičajnom muzeju u petak navečer otvorena je fantastična izložba fotografija „Sjaj u tami“, pakoškog liječnika obiteljske medicine Vinka Pešića iz Biograda na Moru.

Riječ je o devetoj samostalnoj izložbi ovog uvaženog liječnika, entuzijaste i zaljubljenika u fotografiju. I sve je započelo lijepo, još jedan kulturni događaj u Biogradu na Moru, saksofon svira u prizemlju muzeja, stižu prvi posjetitelji, sluti na domjenak…

Međutim, tijekom otvaranja izložbe plimni val je prošao preko biogradske rive i između ostalog poplavio prizemlje Zavičajnog muzeja. Usprkos tomu što su valovi i plimni val dotukli brodove, restorane i ulice, ništa nije moglo spriječiti otvaranje ove izložbe.

Hrabri doktor Vinko Pešić nije se dao smesti, još je držao mikrofon u ruci, nije htio stati prije svog obraćanja nazočnima. Usprkos tomu što su ga upozoravali riječima poput: stani, pazi, more, struja, čuvaj se…

A potom su uzeli krpe, metle, lopatice, čak lopatu za snijeg i kante i svi zajedno s ravnateljem Draženkom Samardžićem “paljali i spugali” more iz prizemlja muzeja te na kraju, nakon napornog rada, ponešto i prizalogajili.

Svaka čast doktoru Vinku Pešiću, ravnatelju Draženku i svim nazočnima koji su ostali u Zavičajnom muzeju, zaslužuju svekoliko priznanje za svoj čin za vrijeme biblijske poplave.

Zaključimo na kraju da je ova izložba Vinka Pešića doslovno postala ono što i sam taj filmski naziv sugerira: dašak nade da nije sve tako crno, sjaj u tami po orkanskom nevremenu i prizorima apokalipse.

Izvor: Zadarski list