Miro Barešić, Zdeslav Turić, Mile Pandžić i Frane Bokanović poginuli su 31. srpnja 1991. godine u zaleđu Biograda

Danas, je 31. srpnja, dan kada se prisjećamo još jedne tužne obljetnice. Naime toga dana 1991. godine nadomak Miranja Donjih pokraj Benkovca poginuli su hrvatski branitelji Miro Barešić, Zdeslav Turić, Mile Pandžić i Frane Bokanović.

Miro Barešić u zaleđu Biograda nekoliko dana prije pogibije, u srpnju 1991. godine

Prema službenoj verziji koja je tako zabilježena u mnogim hrvatskim medijima, grupa od 14 dobro opremljenih i naoružanih hrvatskih vojnika, okupila se u kući Tvrtka Pašalića u Vodicama i 30. srpnja 1991. krenula na benkovačko područje tada već pod okupacijom srpsko-crnogorske JNA i pobunjenog srpskog stanovništva, gdje su trebali odraditi par diverzija. No, već sutradan tj. upravo na današnji dan, nadomak sela Miranje Donje upali su u zasjedu u kojoj je Barešić, kao vođa akcije ubijen, a u toj akciji smrtno su stradali i njegovi suborci Zdeslav Turić, Mile Pandžić i Frane Bokanović.

Na mjestu njihove pogibije podignuto je spomen obilježje.

U mjestu Miranje Donje pokraj Benkovca, gdje su poginuli Barešić i trojica suboraca, podignut je spomenik (Foto: Večernji list)

Zdeslav Turić imao je tada svega 22 godine, prvi je dragovoljac Domovinskog rata iz Zagreba uopće koji je položio svoj mladi život u obrani Republike Hrvatske, a pokopan je uz sve vojne počasti na zagrebačkom groblju Mirogoj, gdje se danas nalazi i grob Mira Barešića.

Zdeslav Turić, prvi poginulu hrvatski branitelj sa zagrebačkog područja
Obiteljska grobnica na Mirogoju

Miro Barešić rođen je Šibeniku 10. rujna 1950., hrvatski je emigrant i revolucionar, heroj Domovinskog rata. Šira javnost upoznala ga je nakon što je u travnju 1971. godine u Švedskoj izvršio atentat na jugoslavenskog veleposlanika Vladimira Rolovića – pripadnika zloglasne UDBA-e.

Prošavši svojevrsnu emigrantsku epopeju – služenje doživotne kazne, oslobađanje nakon otmice zrakoplova, utočište u Paragvaju, službovanje u Washingtonu, CIA-ina otmica i izručenje natrag u Švedsku, štrajk glađu gotovo do smrti te, naposljetku, protjerivanje – Barešić se početkom srpnja 1991. vratio u domovinu.

U prilogu je jedna od rijetkih snimki Mira Barešića iz 1985. godine…

Na tragu ideje nacionalne pomirbe, odmah se, bez ikakve zadrške ili zazora spram bivših komunista u novoj vlasti, priključio hrvatskim postrojbama, no poginuo je već u prvoj akciji 31. srpnja pokraj Miranja Donjih, u zaleđu zavičajnih Pakoštana, široj okolici Biograda na Moru. S njim su istoga dana poginuli i njegovi suborci: Zdeslav Turić, Frane Bokanović i Mile Pandžić.

S obzirom da okolnosti njegove smrti nisu bile adekvatno profesionalno istražene, kao i na činjenicu da su u to vrijeme ključne pozicije u sigurnosno-obavještajnom aparatu držali njegovi dojučerašnji neprijatelji (Josip Manolić, Zdravko Mustač, Josip Perković…), u znatnome dijelu javnosti prevladava mišljenje da Barešićeva pogibija nije bila slučajna. Kao takva, i dan danas je ostala jedna od nerazjašnjenih misterija Domovinskoga rata.

U nedjelju navečer 31. srpnja 2016., na godišnjicu pogibije, hrvatski vitez Miro Barešić, politički emigrant i hrvatski branitelj, nakon trga, sportskog centra i malonogometnog turnira u rodnim Dragama pokraj Pakoštana dobio je na istoimenom trgu i velebni spomenik „Pogled na domovinu“.

Spomen obilježje sastoji se od kipa visokog 2,20 m s likom samog Mira Barešića i stupovima u pozadini koji simboliziraju još tri Mirova suborca koji su poginuli na istom području u zaleđu Biograda, a to su Milan Pandžić, Frane Bokanović i Zdeslav Turić. U svom ateljeu kod Velike Gorice izradio ga je akademski kipar Ivan Kujundžić Iko, koji je poznat kao tvorac monumentalnog spomenika dr. Franji Tuđmanu u Imotskom visokog tri metra.

Velebni spomenik “Pogled na domovinu”

U sjećanje na akciju hrvatske vojske u Miranjima, pogibiju Mire Barešića i njegovih suboraca, Općina Pakoštane nizom prigodnih aktivnosti obilježava danas Dan Općine Pakoštane.