U Zavičajnom muzeju Biograd na Moru predstavit će se nova knjiga prof. Bože Došena „Župa Radošinovac i radošinovačko rodoslovlje“

U organizaciji Ogranka Matice Hrvatske Zadar u Zavičajnom muzeju Biograd na Moru u petak, 31. svibnja 2019. godine, s početkom u 19:30 sati, održat će se predstavljanje nove knjige prof. Bože Došena, dugogodišnjeg ravnatelja Srednje škole Biograd na Moru rođenog u Radošinovcu i aktualnog dopredsjednika Ogranka Matice Hrvatske Zadar.

Riječ je o Došenovoj knjizi „Župa Radošinovac i radošinovačko rodoslovlje“ koju će ovom prigodom predstaviti recenzenti prof. Božidar Šimunić, dr.sc. Lavorka Čoralić, tehnički urednik Goran Jeličić te naposljetku i sam autor. Moderator večeri posvećene knjizi će biti prof. Martina Drobnak.

Prof. Božo Došen

Selo Radošinovac se nalazi na rubu Vranskog bazena, a administrativno pripada Gradu Benkovcu. Selo kneza Radoša i starohrvatskih utvrda Zečeve glave, Osredaka i Krejina grada, na zemljištu hrvatskih obitelji Krpina, Bašić i Došen, spominje se pri istraživanjima predjela Vinogradine iz IX. stoljeća, a prvi spomen prema povijesnim dokumentima datira iz 1174. godine. Inače, Tridentinski sabor održan 1455. – 1463. godine donio je odluku da se po župama vode matične knjige rođenih, krštenih i umrlih.

Prof. Božo Došen između ostalog je i autor monografije „40 godina Srednje škole Biograd na Moru (od 1971. do 2011. godine)“ i knjige  „Porušene crkve Zadarske nadbiskupije tijekom Domovinskog rata (1991. – 1995.)“.