I u Biogradu na Moru otvorena birališta: Nacionalne manjine danas biraju članove vijeća

U Zadarskoj županiji, birališta su danas otvorena u Benkovcu, Biogradu na Moru, Gračacu, Jasenicama, Lišanima, Ninu, Obrovcu, Pagu, Polači, Povljani, Stankovcima, Starigradu, Tkonu, Viru, Vrsima, Zemuniku i u Zadru.

Pripadnici nacionalnih manjina biraju članove vijeća nacionalnih manjina i manjinske predstavnike, tijela važna radi sudjelovanja manjina u javnom životu i upravljanju lokalnim poslovima. Biraju se članovi 352 manjinskih vijeća i 109 predstavnika, vijeća se biraju u 19 županija, Gradu Zagrebu, 68 gradova i 108 općina, predstavnici u 19 županija, Gradu Zagrebu, 34 grada i jednoj općini.

Članove vijeća bira 14 manjina, gotovo 254.000 birača, a svoje predstavnike bira 20 nacionalnih manjina i oko 14 i pol tisuća birača. Na izborima je ukupno 6. 686 kandidatkinja/kandidata, a glasovat se može na 846 biračkih mjesta.

Popis 846 biračkih mjesta objavljen je na mrežnim stranicama jedinica u kojima se izbori provode, te stranicama DIP-a gdje se nalaze i sve ostale informacije važne za provedbu ovih izbora.

Manjinska vijeća biraju se u jedinicama u kojima pripadnici manjina čine najmanje 1,5 posto stanovništva, u općinama i gradovima u kojima živi više od 200, te u županijama gdje živi više od 500 pripadnika nacionalne manjine. U općinska manjinska vijeća bira se 10 članova, gradska 15, a županijska 25 članova. U jedinicama u kojima nema dovoljno pripadnika pojedine manjine za formiranje vijeća, ali ih ipak ima najmanje 100, biraju se manjinski predstavnici.

U Zadarskoj županiji, birališta su danas otvorena u Benkovcu, Biogradu na Moru, Gračacu, Jasenicama, Lišanima, Ninu, Obrovcu, Pagu, Polači, Povljani, Stankovcima, Starigradu, Tkonu, Viru, Vrsima, Zemuniku i u Zadru.

Predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksanadar Tolnauer poziva pripadnike manjina da izađu na izbore, poručuje im kako je to “izuzetno važno” kako bi se njihov glas čuo u sredinama gdje žive.

„Za svakog je manjinca važno da participira na području na kojem živi, da ima uvid i mogućnost utjecati na odluke koje se donose, ako ništa drugo da se njegov glas čuje.“, poručio je Tolnauer.

Birači mogu glasovati samo na biračkom mjestu prema mjestu prebivališta, ne mogu to učiniti izvan njega, bilo u Hrvatskoj, bilo u inozemstvu. Kao i na svim drugim izborima, glasuje se od 7 do 19 sati.

Pripadnici manjina s biračkim pravom, koji dolaskom na biračko mjesto utvrde da ih nema u izvatku iz popisa birača, mogu danas pravo na glasovanje dokazivati potvrdom za glasovanje (npr. osobe koje nemaju važeće osobne iskaznice), poručilo je Ministarstvo uprave koje je na svojim stranicama objavilo popis mjesta za izdavanje potvrda, sa adresama i brojevima telefona.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) će u podne i u 17 sati, na svojoj mrežnoj stranici, objaviti podatke o odazivu birača. U ponedjeljak će, pak, tamo biti objavljeni izborni rezultati u općinama, gradovima i županijama gdje neće biti ponavljanja izbora, odnosno drugog kruga glasovanja te informacija o tome gdje će se izbori ponoviti.

Ostale informacije o provedbi izbora mogu se dobiti od nadležnih općinskih, gradskih i županijskih izbornih povjerenstava, odnosno Izbornog povjerenstva Grada Zagreba, čiji su kontakt podaci objavljeni na mrežnoj stranici Državnog izbornog povjerenstva www.izbori.hr, upućuje DIP.

Ovi ‘manjinski izbori’ peti su po redu, a prvi su održani 2003. godine.

Poznat je iznos kojim će se manjinskim udrugama i biračima koji su predložili kandidate naknaditi troškovi izborne promidžbe. Manjinsko vijeće županije i Grada Zagreba ima po svakom izabranom članu pravo na 750 kuna naknade, a vijeće grada i općine po 500 kuna, isto toliko pripada i izabranom manjinskom predstavniku. Naknade se dobivaju tek po objavi službenih izbornih rezultata, a sredstva za njih u svom proračunu osiguravaju županije, gradovi i općine u kojima su izbori provedeni. – piše Novi list.