Priprema se dokumentarac „Biograd – Ždral u centru Jadrana“

Izaslanstvo Grada Biograda na Moru na čelu s gradonačelnikom Ivanom Knezom ovih dana sudjeluje na godišnjoj  skupštini organizacije  Mayors for Peace u New Yorku, piše o tome Zadarski list.

U izaslanstvu je, osim gradonačelnika, koji je već deset godina u ime Grada Biograda na Moru izvršni dopredsjednik navedene organizacije, i nagrađivana hrvatska redateljica Irena Škorić, koja priprema dokumentarac pod radnim naslovom Biograd –  Ždral u centru Jadrana.

Simbol učlanjenja Biograda na Moru u međunarodnu organizaciju Mayor for Peace (ili u slobodnom prijevodu Gradonačelnici za mir) upravo je spomenik ptici ždralu, rad zagrebačkog kipara Ante Brčića, koji je svečano otkriven na biogradskoj rivi u travnju 2009. godine kao jedini takav spomenik izvan Japana.

Origami ždral širine 2,9 metara izrađen je od sjajnog inoksa te postavljen na pijedestal od neobrađenog kamena. Ukupna visina skulpture ptice koja na dalekom istoku simbolizira odanost, čast i dug život te ispunjenje želja, iznosi 4.8 metara. Njegovo postavljanje financirala je gradska uprava sa 62 tisuće kuna, zabilježila je svojedobno Slobodna Dalmacija.

I na tom mjestu se prigodno, svake godine 6. ili 7. kolovoza, komemorativnom svečanošću obilježava pad atomskih bombi na Hirošimu i Nagasaki.

Organizacija Mayor for Peace, gdje je Biograd na Moru jedini hrvatski član predsjedništva, na svjetskom nivou nastoji podići međunarodnu svijest javnosti o potrebi ukidanja nuklearnog naoružanja, doprinosi ostvarenju istinskog i trajnog mira u svijetu, radeći na uklanjanju gladi i siromaštva, podržava ljudska prava, zaštitu okoliša i rješava druge probleme koji prijete mirnom suživotu. Ili bi tako barem trebalo biti, jer tako piše u opisu same organizacije.

A koliko se po tom pitanju u proteklih deset godina učinilo na širem biogradskom području, možda bude objektivno zabilježeno i u novom dokumentarnom filmu radnog naziva „Biograd – Ždral u centru Jadrana“.