Biograd na Moru: Prvi dan proljeća u znaku bure i po koje pahulje snijega

Jutro je započelo vrlo jakom burom, ponegdje s olujnim udarima. Nakon ekstremno hladnog vala sibirske hladnoće u veljači, novu zimsku promjenu početkom proljeća donijela je sredozemna ciklona u pozadini koje nam je počeo pritjecati znatno hladan kontinentalni zrak.

Ovo doista vrijedi zabilježiti. Molim vas zapamtimo već jednom ovaj dan, da sutra ne bi ispalo da ga ni najstariji ne pamte. Već debelo smo ušli u mjesec ožujak, a današnjim danom ušli smo u proljeće (nije ni 24 sata proteklo od službenog ulaska u kalendarsko proljeće). Premda bi nam kraj ožujka trebao donijeti više toplijih, sunčanijih dana, kako se čini, na više temperature zraka još ćemo malo pričekati. U Dalmaciji zimuje zima. Vjetrovito zahlađenje s oborima zahvatilo je gotovo sve krajeve Dalmacije još od prethodne noći. Biograd se jutros probudio na plus dva stupnja Celzijeva i jakom burom  s po kojom pahuljom snijega te problemima u prometu. Na Jadranskoj magistrali iz Biograda prema Pakoštanima bura je počupala borove, a srušenih je bilo i u šumi na putu Solina.

Meteorološka vijest dana jest da je u mjesecu ožujku snijeg padao, malo kod nas, malo u zaleđu i dijelom čitave obale: osim kod nas, koliko mi je poznato, u Vodicama, Primoštenu, Šibeniku, Splitu, Kruševu, Obrovcu…Jutro je započelo vrlo jakom burom, ponegdje s olujnim udarima. Nakon ekstremno hladnog vala sibirske hladnoće u veljači, novu zimsku promjenu početkom proljeća donijela je sredozemna ciklona u pozadini koje nam je počeo pritjecati znatno hladan kontinentalni zrak. Vidljivo je da će nas još neko vrijeme pratiti pravi zimski ugođaj.

Jedno od osnovnih obilježja mjeseca ožujka su bure, puku poznate pod nazivom „marčane bure“. Ove je godine u dosadašnjem tijeku ožujka bilo puhanja na Jadranu, ali ne toliko bure koliko juga i drugih vjetrova. Glavne su karakteristike početka ožujka u 2018. godini kiša, pljuskovi, umjereno jugo, pa opet kiša, pljuskovi. Ovo potonje  Biograđanima uzrokuje prilično velike poteškoće naročito u prometu, kada se zadržavaju oborine na nekoliko lokacija u gradu. Posebno je problematičan dio ispod biogradskog podvožnjaka. Gotovo za svake jače kiše na ulazu u Biograd ispod podvožnjaka stvori se lokva kao nepremostiva prepreka vozačima odnosno njihovim automobilima. Sudeći prema narodnoj poslovici koja glasi: „Ako u ožujku zemlja prikoviše popije, liti isto toliko manje dobije.“, promet će se ovuda nesmetano odvijati u srcu turističke sezone.

Što je prava orkanska bura sa zahlađenjem, skoro smo bili i zaboravili. Marčana bura zapuhala je danas na širem biogradskom području. Uz mjesec ožujak pučka vjerovanja vezuju čak tri „marčane bure“: 7. , 17. i 27. ožujka. Uzmemo li u obzir narodna vjerovanja o tri marčane bure, čekaju nas još po koja do pravog proljeća i viših temperatura. Puhali bura ili jugo, jedno od ovog je sigurno: da je ožujak jedan od najvjetrovitijih mjeseci na našem Jadranu! Ovo je prijelazno razdoblje zime u proljeće, a složena gibanja opće atmosferske cirkulacije nisu jednaka svake godine. Zima je ponekad hladna, ponekad topla, ožujak nas iz godine u godinu više puta iznenadi brojnošću i intenzitetom svojih ciklona u odnosu na mirno vrijeme bez jakih vjetrova.

Priča sa zimom za sada ne prestaje. Prema prognostičarima vjetar će postupno jačati i na našem se području očekuju i snažniji udari bure u drugom dijelu četvrtka. Stoga bi ovih dana tj. sutra i još prekosutra moglo biti vrlo, vrlo vjetrovito!

Srušeni bor prepriječio prometnicu