Sveti Josip u Biogradu na Moru se štuje, povodom blagdana misa i procesija

U drugoj polovici mjeseca ožujka dvojica poznatih svetaca imaju svoje blagdane: 17. ožujka slavi se sveti Patrik, a 19. ožujka sveti Josip. Nedvojbeno se u Hrvatskoj veselije i bučnije redovito proslavi irski blagdan svetog Patrika, dok će Josipovo proslaviti tek poneka župa.

O svetom Josipu kao zaštitniku hrvatskog naroda i hrvatske domovine, općenito se danas nedovoljno govori. No zanimljiv je podatak da je upravo ovaj svetac zaštitnik jedne malene Hrvatske i to već stoljećima. Još od davne od 1687. godine, kada ga je Hrvatski sabor proglasio zaštitnikom Hrvatske domovine,  upravo je to onaj svetac koji je uz Blaženu Djevicu Mariju najbliži Presvetom Srcu Isusovu, budući je Sveti Josip odgojio i skrbio o Isusu. Josip zajedno s Marijom i Isusom čini Svetu obitelj. Pobožan, ponizan, skroman i šutljiv, koji se nikad nije hvalisao pred ljudima, već stoljećima je uzor svim Hrvatima. Svetkovinu Svetog Josipa, zaručnika Blažene Djevice Marije i Isusovog zemaljskog oca u Hrvatskoj obilježavamo i kao Dan očeva.

U Biogradu na Moru također slavimo Svetog Josipa. Svečana misa i procesija s novim kipom svetog Josipa započet će u utorak u 17 sati, kako javljaju iz Župe svete Stošije. Uz prigodnu fotografiju na Facebooku su povodom blagdana objavili i „Molitvu svetom Josipu zaštitniku“ koja je u nastavku:

Preslavni sveti Josipe, tebe je Bog izabrao za hranitelja svom Sinu i za zaručnika prečistoj Majci Njegovoj i postavio te tako glavarom Svetoj Obitelji, pa te je zbog toga Namjesnik Kristov proglasio zaštitnikom Crkve Isusove. Svim pouzdanjem srca svoga molim te priteci u pomoć čitavoj radničkoj Crkvi! Štiti na poseban način svojom očinskom skrbi Svetog Oca, te sve biskupe i svećenike, koji su sjedinjeni s Petrovom Stolicom!

Brani sve koji se uz sve poteškoće i patnje trude oko spasa duša i učini da se svi narodi ponizno podlože svetoj Crkvi izvan koje nema spasenja. Udostoj se, predobri sveti Josipe, primiti i mene među svoje štićenike.

Posvećujem ti se posve i molim te budi mi ocem, zaštitnikom i vođom na putu k spasenju. Isprosi mi čisto srce i veliku želju za vlastitim posvećenjem. Učini da po tvom primjeru sva moja djela budu upravljena na što veću Božju proslavu i za sjedinjenje s božanskim Srcem Isusovim i bezgrešnim Srcem Marijinim i s tobom, o sveti Josipe. Moli za me da postanem vrijedan biti dionikom onoga pokoja i blaženstva što si ga ti osjetio na svom smrtnom času. Amen.

Prisjetimo se kako se vjeruje da je upravo sveti Josip za vrijeme Domovinskog rata sačuvao našu župnu crkvu Svete Stošije. Naime, za vrijeme bjesomučnog granatiranja Biograda na Moru od strane pobunjenih Srba i odnarođene JNA, na sam Blagdan svetog Josipa u župnoj crkvi odvijala se sveta misa. Očevici tvrde kako su granate poput kiše padale uokolo i niti jedna tada nije pogodila ili oštetila župnu crkvu.

U znak zahvale za taj čudesan događaj prije nekoliko godina nabavljen je kip svetog Josipa i postavljen na štovanje u župnoj crkvi. Stoga je svake godine prigoda dana 19. ožujka doći na svetu misu i procesiju u čast svetom Josipu.

Neka vas sve blagoslovi i čuva sveti Josip, zaštitnik Hrvata, a svima, pa tako i ocu mome,  koji nose ime po ovom skromnom i pravednom svecu neka je sretan imendan i neka im sveti Josip u životu bude uzor i zaštita. Svim očevima ujedno čestitam njihov dan.