VIDEO: U Biogradu na Moru odigrane dvije zanimljive prijateljske utakmice australskog nogometa između australskog „Norwooda“ i hrvatske ženske i muške nacionalne selekcije

U sklopu priprema za predstojeću sezonu i team buildinga, australski nogometni klub Norwood je u Biogradu na Moru još koncem listopada odigrao test prijateljske utakmice s našom ženskom (Croatian Queens) i muškom (Croatian Knights) nacionalnom selekcijom. Norwood FC ujedno je prvi australski profesionalni klub koji je svoje pripreme odrađivao na tlu Europe. Smješteni u hotelu Ilirija, koji je ujedno je zaslužan za organizaciju ovog događaja, s pripremama su krenuli 21. listopada ove godine. Pritom je koncem listopada  na Primorčevom stadionu video zapisom zabilježena i cijela jedna zanimljiva ženska utakmica australskog nogometa, popularnog footyja, između dviju ženskih reprezentacija, australskog Noorwooda i „hrvatskih kraljica“.

Australski nogomet igra se loptom jajastog oblika, ali različitom u odnosu na onu za ragbi ili američki nogomet, premda je dosta sličan ragbiju, američkom nogometu i keltskom nogometu (Gaelic football), a koristi i neke elemente iz klasičnog nogometa.  To je australski nacionalni sport, najpopularniji na tom kontinentu, uz kriket, ragbi ligu, ragbi uniju i nogomet. Nastao je u Melbourneu, odakle su i najpoznatiji klubovi, i gdje je australski nogomet najzastupljeniji, a tu se odigrala i prva organizirana utakmica 1858. godine, prije točno 160 godina. Popularan je i na bliskom prostoru u još nekim oceanijskim zemljama, dok je u ostatku svijeta – skoro pa nepoznat.

Australski nogomet, popularni footy, odnosno, aussie rules, vrsta je nogometa u kojoj sudjeluju dvije ekipe po 18 igrača i 4 zamjene, 4 četvrtine po 20 minuta čiste igre, a svaki izlazak lopte izvan granica terena rezultira zaustavljanjem vremena. Igra se na ovalnom terenu dimenzija 135m– 180m dužine i 110m-150m širine. Gol se postiže udarcem lopte nogom kroz srednje vratnice gola i donosi ekipi šest bodova. Udarac unutar vanjskih vratnica donosi 1 bod, kao i udarac u bilo koju vratnicu, a igra počinje podbacivanjem lopte na sredini terena. Lopta se po terenu može prenositi i rukom i nogom, u bilo kojem smjeru, svakih 15 metara igrač mora loptu potvrditi (odbiti loptu od poda, slično košarci), a dodavanje rukom izvodi se tako da igrač šakom izbija loptu postavljenu u drugoj ruci, bacanje je strogo zabranjeno pravilima.

Dodavanje nogom najbitniji je dio igre jer u slučaju uspješnog hvatanja “baluna” igrač ima pravo na slobodan udarac. Pritom lopta ne smije pasti na pod, niti je smije dotaknuti itko od igrača. Protivnik se zaustavlja rušenjem na pod, ne smije se hvatati (ili udarati) iznad ramena i ispod pojasa…

U Biogradu na Moru na stadionu HNK Primorca video zapisom zabilježena je i cijela jedna utakmica između muškog dijela ekipe australskog Norwooda i “hrvatskih kraljeva” odnosno “Croatian Knights” – muškom nacionalnom selekcijom.

Upravo ove godine, Norwood obilježava 140. godišnjicu postojanja što ga čini jednim od najstarijih australskih klubova. U svom posjedu ima 30 naslova te je drugi najtrofejniji južno australski klub. Norwood nastupa u South Australian National Football League (SANFL), a ove godine stigao je do Grand Finala u kojem je doživio poraz od North Adelaidea.

Ženska momčad natječe se u ženskoj inačici lige (WSANFL) te je ujedno i njen prvi osvajač. Ove godine momčad je sudjelovala u finalu spomenute lige.

Neki od najpoznatijih australskih profesionalnih igrača, dio svoje igračke karijere proveli su upravo u Norwoodu, a najpoznatiji je kapetan Adelaide Crowsa Taylor Tex Walker.