Najava Gospe o’ Tarca na Kornatima, tradicionalnog hodočašća i zavjetne procesije brodovima, jednog od najljepših i najzanimljivijih vjerskih događaja u Hrvatskoj

Prve nedjelje u srpnju tradicionalno se na Kornatima slavi blagdan Gospe od Pohođenja ili blagdan Gospe od Petrovčića ili Gospe o’ Tarca, kako se u narodu popularno naziva taj blagdan kurna’skih ribara i težaka.

U crkvi Gospe o’ Tarca na Tarcu služi se služba Božja s blagoslovom polja i mora. Crkva se nalazi u zaklonjenim uvalama Šipnata, Levrnake ili Telašcice te je u prošlosti bila utočište mornara, koji su upravo na tom mjestu čekali povoljnije vjetrove za plovidbu Jadranom.

Na stotine se brodova različitih veličina i namjena usidri se, na sam blagdan, u uvali pred taračkim poljem ne bi li ih, barem simbolički, dotakla kapljica blagoslovljene vode. Zavjetna procesija brodovima jedan je od najljepših i najzanimljivijih vjerskih događaja u Hrvatskoj.

Osim u svojim obiteljskim brodicama, mnogi hodočasnici dolaze organizirano, a nemali je broj plovila i sa stranim zastavama.

Za hodočasnike bez vlastita broda vjerojatno će se, kao i svake godine, s Velike rive u Murteru osigurati prijevoz. Za sve ostale detalje potrebno je provjeriti u uredu TZ Općine Murter – Kornati.

FOTO: TZ Općine Murter – Kornati