Ante Jeličić, talentirani biogradski jazz pijanist, predstavit će svoj novi album Da-Du u Providurovoj palači

Talentirani biogradski jazz pijanist Ante Jeličić zajedno sa svojim kvintetom po prvi put će predstaviti svoj novi album Da-Du, upravo u Zadru, koncertom u Polivalentnoj dvorani Providurove palače, u subotu, 16. ožujka u 20 sati.

Jeličić 2007. godine formira svoj vlastiti jazz sastav pod nazivom Ante Jeličić Quintet. Surađivao je s brojnim muzičarima s hrvatske i slovenske jazz scene.

Izdao je svoj album prvijenac 2017. godine pod nazivom Common Language s 9 autorskih instrumentalnih kompozicija koje uspješno promovira na hrvatskim jazz festivalima.
Proteklih godina surađuje sa zadarskom pjevačicom Elenom Stellom s kojom trenutno radi na autorskom vokalno-instrumentalnom albumu koji izlazi krajem 2024. godine, a njihovu suradnju smo imali prilike čuti i u singlu O nama koji su objavili ove godine.

Za osam kompozicija snimljenih u slovenskom studiju Štala Recordings glazbu i aranžman potpisuje Ante Jeličić. Uz Antu produkciju potpisuje Rok Lopatič, koji je zaslužan i za miks, a master Miro Prljača. Osim Jeličića (klavir), kvintet sačinjavaju vrsni hrvatski jazz glazbenici – Valdemar Kušan (truba), Miro Kadoić (saksofon), Bojan Skočilić (kontrabas) i Adriano Bernobić (bubanj).
Cijenjeni novinar i publicist te iskusni poznavatelj jazz glazbe, Davor Hrvoj, o albumu ima same riječi hvale: ”Ne, niste se prevarili ako vam je na prvu bljesnulo da ovaj album ima poveznicu s legendarnom kućom Blue Note.

Naime, nije samo naslovnica napravljena u tom stilu. Glazba u kojoj upravo uživate svoje nadahnuće crpi upravo iz tih izdanja koja su 1950-ih i 1960-ih zabetonirala status Blue Notea kao jednog od najvažnijih izdavača u povijesti jazza.

Već sama postava, s trubačem i saksofonistom u prednjoj liniji te ritam sekcijom, naslućuje da se radi o bebopu i hardbopu koji su tada bili na vrhuncu, a koji su ostavili važan trag u povijesti jazza i do danas ostali aktualna glazba. Poveznicu nalazimo i u uključivanju Mire Kadoića u kvintet.

Naime, on je, između ostalih, u ranom razdoblju svoje karijere sustavno proučavao stvaralaštvo saksofonista Jacka McLeana koji je za Blue Note snimio dvadesetak albuma, od kojih i neka kultna ostvarenja jazz glazbe.

To je svakako imalo utjecaja na oblikovanje izvedbi ovog sastava. Ante ju je zamislio slijedeći spomenutu zdravu tradiciju u koji je inkorporirao osoban glazbeni nerv.

Očito je da mu je ta glazba prirasla srcu. Osjeća se to i u načinu na koji je pisao skladbe koje su lijepe, konkretne i zahvalne za sola. Zapravo, osim što svojom svirkom stimuliraju jedni druge, i teme djeluju nadahnjujuće za strastvene i razbarušene improvizacije.

Od samog početka osjeti se da su spomenuti glazbeni idiom proučili i ostali glazbenici. Kvintet svira oštro, odrješito, beskompromisno.

Dok ritam sekcija poticajno štanca – ne treba zanemariti niti njihov solistički doprinos – Kadoić i Kušan izgaraju u solima, ali to im nije dosta, upuštaju se u glazbene duele, nadmeću, izazivaju jedan drugoga. Baš kao u starim dobrim danima kojih se tako rado sjećamo, ali na koje nas jazz glazbenici sve rjeđe podsjećaju. Čisti užitak!”.
Ulaznice su dostupne na internetskoj adresi kuzd.mojekarte.hr, te u fizičkoj prodaji 14. i 15. ožujka, od 11 do 13 i od 18 do 20 sati na info-pultu Providurove palače, a na dan koncerta sat vremena prije početka programa.

ezadar