Biograd uz pet gradova Zadarske županije ponovno u akciji prikupljanja donacija za Zakladu „Ana Rukavina“

“Omiljeni cvijet Ane Rukavine” tradicionalna je humanitarna akcija u organizaciji Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a za Zakladu Ana Rukavina. Akcija je danas prepoznatljivo događanje kojim se obilježava rođendan Ane Rukavine, a prodajom tulipana – njezina najdražeg cvijeta prikupljaju se donacije za Zakladu. Ove godine organizirala se ova akcija na razini cijele Hrvatske po deseti, jubilarni put, između ostalih gradova i u Biogradu na Moru.

Nakon dvije godine stanke zbog pandemije koronavirusa u Biogradu na Moru uz još četiri grada Zadarske županije (Zadar, Benkovac, Gračac i Pag) održavala se u subotu 9. travnja u prijepodnevnim satima humanitarna akcija “Omiljeni cvijet Ane Rukavine”. Prethodno najavljena akcija  na trgu kod spomenika dr. Franje Tuđmana zbog loše vremenske prognoze premještena je u zaklonjeni prostor u prolazu zgrade kod biogradske tržnice na vidno označenom mjestu. Akciju je u Biogradu na Moru organizirao biogradski Forum žena SDP-a.

„Akcija se provodi danas na razini cijele Hrvatske istovremeno u više od stotinu gradova i općina, a u našem Biogradu uspješno se, nakon dvije godine stanke, održava sedmu godinu zaredom istovremeno uz još četiri grada Zadarske županije. Zadovoljni smo prethodnim odazivom naših sugrađanki i sugrađana na ovu humanitarnu akciju u kojoj sav prihod od prigodne prodaje tulipana ide Zakladi Ana Rukavina, pa se nadamo da će tako biti i ove godine. Doniranjem prikupljenog novca pomažemo Zakladi da svojim radom doprinese razvoju Hrvatskog registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica i radu Banke krvi iz pupkovine Ana Rukavina, kao i promicanju i poticanju mladih stručnjaka na području hematologije i drugih specijalizacija. Uz tulipan, omiljeni cvijet Ane Rukavina, dijelit ćemo letke i brošure o radu Zaklade Ana Rukavina i tako potaknuti svijest o tome da je lijek u nama i da svatko možda želi i može pomoći.“, rekla nam je Slavica Jeličić prilikom poziva da popratimo ovu akciju.

U tiskanim materijalima koje je prolaznicima dijelio biogradski Forum žena SDP-a, među kojima Slavica Jeličić, Ljubica Budan, dugogodišnja predsjednica ove organizacije , Anka Merdić i drugi,  nalaze se osnovne informacije o tome kako još podržati djelovanje i ciljeve Zaklade Ana Rukavina. Primjerice:

Kako postati darivatelj krvotvornih matičnih stanica?

Osim doniranjem novca ili aktivnim sudjelovanjem na jednom od brojnih događanja koje organizira Zaklada tijekom cijele godine, podržati djelovanje i ciljeve Zaklade Ana Rukavina možemo i tako da postanemo potencijalni darivatelj krvotvornih matičnih stanica. Pacijenti koji se liječe od leukemije, limfoma, mijeloma ili sličnih hematoloških bolesti jedni su od najčešćih korisnika krvotvornih matičnih stanica. U Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica u Zavodu za tipizaciju tkiva KBC-a Zagreb, Kišpatićeva 12 ili u jednom od 8 transfuzijskih centara RH upisati se može svaka zdrava osoba od 18 do 40 godina. Nakon popunjavanja pristupnice, uzima joj se epruveza krvi za HLA tipizaciju (utvrđivanje antigena tkivne snošljivosti) i ukoliko je darivatelj podudaran s oboljelima, kontaktirat će ga Hrvatski registar radi postupka doniranja krvotvornih matičnih stanica. Za Zakladu Ana Rukavina svaki uzorak krvi je dragocjen i svaka epruveta od 7ml znači jedan život!