Slavica Jeličić: „Nazor je ludi bolesni kretenčina…“

Reakcija Slavice Jeličić, aktualne biogradske gradske vijećnice iz redova SDP-a, na naš prethodni članak koji smo objavili pod naslovom „Dr. Ante Nazor za N1 podsjetio na razgovor između Ratka Mladića i generala Uzelca: „Tuci središte Biograda, to su sve ustaše iz ’71. tamo“, toliko je neugodna i neukusna da smo ostali osupnuti. Jer uistinu nismo ovo očekivali od jedne dame i lokalne političarke koja se bavi javnim radom za opće dobro.

Slavica Jeličić je na našoj Facebook stranici članak komentirala dvjema rečenicama koje navodimo u izvornom obliku:

„Nazor je ludi bolesni kretencina koji zivi od svog laprdanja ali na nasoj grbaci. U tom je covjeku toliko mrznje i zla da se to ne moze opisati.“

Mogli smo jednostavno preko ovog komentara prijeći, izbrisati ga ili se praviti da ga ne vidimo, no premda se trudimo djelovati bez cenzure shvatili smo da je ovo već prevršilo svaku mjeru.

Na našim mrežnim stranicama stoji dobrodošlica svim sadašnjim i budućim čitateljicama i čitateljima, gdje smo, između ostalog napomenuli:

„Očekujemo poticajne, pozitivne, objektivne i informativne komentare koji upotpunjuju objave. Administrator stranice ni na koji način nije odgovoran za sadržaje komentara  niti se nužno slaže s njihovim sadržajem. U pravilu su vrijeđanje, prijetnje, omalovažavanje i sl. bilo koga nedopušteni, ali ako do toga ipak dođe, a nadamo se da neće, činite to na vlastiti obraz i odgovornost!“

Samim time što nitko od nas nema vremena sjediti 24 sata na društvenim mrežama i čekati hoće li u dogledno vrijeme netko nekoga vrijeđati ili klevetati ili javno sramotiti, tako smo se od samog početka ogradili od, primjerice, citiranog komentara Slavice Jeličić, ali i svih drugih sličnih komentara koji podliježu i kaznenoj odgovornosti.

Reakcija Slavice Jeličić opet je nama neshvatljiva, jer u članku ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, hrvatski povjesničar dr. sc. Ante Nazor, temeljem postojećih izvora navodi transkripte razgovora Ratka Mladića sa zapovjednicima koju su tijekom Domovinskog rata rušili Hrvatsku i BiH, pa tako i s Uzelcem, zapovjednikom 5. Korpusa Banja Luka, koji se u svom obraćanju Mladiću na najgori mogući način dotakao i Biograda na Moru, kada su ratnih devedesetih izmijenili šokantne poruke.

I sad pogledajte o čemu su razgovarali Mladić i Uzelac, zapovjednik 5. korpusa Banja Luka, u listopadu 1991. godine.

Uzelac pita Mladića: ‘A šta je sa mojim Biogradom?’ Mladić mu kaže: ‘Još nismo zauzeli’. ‘Ma daj, sruši one kuće gradske, to su idioti, maspokovci iz sedamdeset prve. Ako imaš avijaciju tuci ona dva mesta na samoj obali, tamo, kuće gde predsednici oni stoje i ima malo bliže plato, opštinu  sred glave treba udariti.’ Kaže Mladić: ‘Znam, tukli smo već’. Uzelac: ‘To su maspokovci, ustaše iz sedamdeset prve, ustaše zagrižene. Osvojite mi taj Biograd, to nikad nije bilo hrvatsko. Nije dobio ime po Zagrebu, to je večiti grad srpski, nikad nije bio hrvatski.’“

Nazivati nekog da je, citiramo, „ludi, bolesni, kretenčina“, u ovom slučaju dr. sc. Nazora, zato što je ovo iznio u medije i zato što radi svoj posao, proučava povijest i radi na povijesnim izvorima, nama je u najmanju ruku neshvatljivo. Također smatramo da su mržnja i zlo u ljudima koji su tijekom rata činili ratne zločine i rušili civilne objekte, čije su granate usmrćivale ljude. Takvim ljudima slobodno upućujte rečenice koje sadrže riječi „mržnja“ i „zlo“, jer oni to svakako zaslužuju.

Dr. sc. Ante Nazor u Zavičajnom muzeju Biograd na Moru