Dr. sc. Ante Nazor za N1 podsjetio na razgovor između Ratka Mladića i generala Uzelca: ‘Tuci središte Biograda, to su sve ustaše iz ’71 tamo’ (VIDEO)

Ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata dr. sc. Ante Nazor u N1 studiju uživo komentirao je početak dvodnevnog saslušanja u žalbenom postupku u slučaju Ratka Mladića, nekadašnjeg vojnog čelnika bosanskih Srba, kojemu je u Haagu izrečena doživotna kazna za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine.

Nazor je naglasio kako je sve što se događalo u BiH samo bio nastavak politike i postupaka Ratka Mladića tijekom rata u Hrvatskoj.

Vidjelo se to od početka po njegovim nastupima, po prijetnjama, po bahatosti, da je nesumnjivo bio glavni čovjek u 9. korpusu korpusu JNA, s ciljem ne deblokade JNA u hrvatskim gradovima kako su tvrdili, već zauzimanjem tih gradova u okviru veliko srpske politike“, rekao je dr. sc. Ante Nazor za N1 i dodao da za to postoji brojna dokumentacija poput njegovih potpisa na naređenja za napade na Šibenik 16. rujna 1991. te Biograd i Zadar.

Posebno je zanimljiv jedan razgovor između Mladića i generala Uzelca, u kojem ovaj Mladiću naređuje napad.

„Možda bih samo jednu rečenicu iz izvora koja vam pokazuje kakav je mentalitet bio toga vodstva koje je surađivalo i čiji je izdanak bio general Mladić. Radi se o razgovoru sa zapovjednikom Petog korpusa iz Banja Luke, Uzelcem 7. 10. 1991. godine, gdje ga Uzelac pita jesi li napao, jesi li zauzeo Biograd. On kaže „nismo još, ali evo, djelujemo“. I Uzelac kaže „tamo su ti sve idioti, maspokovci iz ’71. godine. Ako imaš avijaciju tuci središte Biograda, tuci ta mjesta na obali, to su sve ustaše iz ’71 tamo. I sad ono što je zanimljivo u tom razgovoru, citiram šta kaže Uzelac „osvojite mi taj Biograd, to nikad nije bilo hrvatsko, nije dobio ime po Zagrebu, to je bio većinski grad srpski, nikad nije bio hrvatski. Na to mu Mladić odgovar s „razumem, generale“, prepričava dr. sc. Ante Nazor od 7. minute videa:

Na pitanje zašto Mladićevi zločini u Hrvatskoj nikad nisu bili predmet optužnica, rekao je da on samo može zaključiti da je povijest jedno, a pravosudni procesi drugo.

„Nažalost, to se mnogo puta pokazalo tako, ali nikakve sumnje u to tko je Mladić bio i što je radio u Hrvatskoj, nema“, zaključio je dr. sc. Ante Nazor.

Tko je Ratko Mladić?

Ratko Mladić rođen je u selu Božanovići u blizini Sarajeva. Završio je vojnu školu te vojnu i oficirsku akademiju, nakon čega, 1965. započinje njegova karijera u JNA. Iste je godine postao članom Komunističke partije u kojoj je ostao do 1990.

Početkom velikosrpske agresije na Hrvatsku, kao zapovjednik 9. korpusa JNA, dolazi u Knin sa zadaćom organizira paravojne snage pobunjenih Srba. Pod Mladićevim zapovjedništvom u rujnu 1991. 50 tenkova napalo je grad Šibenik. Uništeno je Kijevo, Vrlika, zaleđe Šibenika i Zadra. Zapovijedao je topničkim napadima na Šibenik, Zadar i Sinj. Mladićeve su postrojbe pomogle pobunjenim Srbima u masakru u Škabrnji.

Stvaranjem tzv. Republike Srpske iz postrojbi JNA nastaje „Vojska Republike Srpske“ te Mladić svoj „posao“ nastavlja u BiH. Na mjestu zapovjednika Vrhovnog štaba VRS ostaje do 1996., a u tom je vremenu vršen sustavan progon, etničko čišćenje i genocid nad nesrpskim stanovništvom, s vrhuncem u Srebrenici, napadi na Sarajevo, Jajce itd.

Godine 1995. Haški sud ga optužuje za za genocid, zločine protiv čovječnosti i brojne ratne zločine. Bio je u bijegu sve do 2011., kada je uhićen u Srbiji. Tek prije nešto više od godinu dana, 22. studenog 2017. izrečena mu je prvostupanjska, nepravomoćna presuda kojom je osuđen na doživotni zatvor.

No nažalost, Međunarodni sud za ratne zločine u Haagu Mladića tereti samo za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, a ne i za one u Hrvatskoj, s vrhuncem u Škabrnji.

Naslovna fotografija: Dr. sc. Ante Nazor u Zavičajnom muzeju Biograd na Moru (ilustracija)