Biogradska podružnica Lige protiv raka Zadar obilježila 13. hrvatski dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice

Svake se treće subote u mjesecu siječnju tradicionalno obilježava Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka maternice. U subotu, 25. siječnja 2020. godine, javnom akcijom na Narodnom trgu u Zadru obilježen je 13. hrvatski dan mimoza, u organizaciji Lige protiv raka Zadar. Istovremeno biogradska Podružnica Lige obilježila je prigodno taj dan i u Biogradu na Moru.

Cilj akcije je senzibilizirati javnost o važnosti edukacije, cijepljenja i ranog otkrivanja raka vrata maternice. Cvijet mimoze izabran je za zaštitni simbol ove javnozdravstene akcije, jer mimoza u mnogim kulturama simbolizira ženu, njenu emancipaciju i osjećajnost, samim time što cvjeta u ledenim uvjetima i time pokazuje snagu i otpornost koju bi svaka žena trebala imati, osobito kada je u pitanju njeno vlastito zdravlje. Ovaj skromni cvijet tako svojom nježnošću simbolično ukazuje i na važnost osvješćivanja spomenute bolesti.

Fotografija: Mimoza, autorica Mirjana Zorić

Biogradska podružnica Lige protiv raka Zadar je, zbog najavljenih loših vremenskih prilika, Dan mimoze obilježila u prizemlju trgovačkog centra Bure centar u Ulici dr. Franje Tuđmana 82 u Biogradu na Moru. Uz humanitarno dijeljenje grančica mimoze, članice Lige dijelile su i edukativne brošure o važnosti prevencije raka vrata maternice. Osim toga, kao izraz tople dobrodošlice i poziv na druženje, pripremile su i dijelile sokove i tople napitke te domaće proizvode, poklone sponzora koji u Biogradu na Moru prate i podržavaju njihov rad. Građanke i građani mogli su postavljati pitanja, dobiti odgovore i savjete zdravstvenih djelatnika i članica Lige.

„Neophodne su za ovu prigodu grančice mimoze, imaju veliku simboliku. Teško ih je u ovo doba godine i pronaći. No ipak, dijelile smo ih uz brošure i letke zainteresiranim prolaznicima kraj našeg štanda.  Mimoze su nam osigurali vlasnici ranča Kukin koji se nalazi kraj Vranskog jezera i ja im se od sveg srca posebno zahvaljujem“, istakla je Ljubica Wagner, medicinska sestra i prva predsjednica biogradske podružnice Lige protiv raka, koja se ujedno zahvalila svim članicama i članovima Lige i Bure centru na gostoprimstvu riječima:

“Zahvaljujem se svim tim divnim ljudima, članicama i članovima Lige, koji su uvijek tu kad ustreba, koji su svojim trudom i zalaganjem, svatko na svoj način, doprinijeli da se Dan mimoza dostojanstveno obilježi i u našem Biogradu. Posebna čast mi je surađivati sa svima njima skupa u svim akcijama koje poduzimamo od osnutka biogradske podružnice. Također zahvaljujem Bure centru na prostoru koji nam je ustupio za ovu prigodu.”

Rak vrata maternice jedna je od rjeđih novotvorevina koja se, ako se otkrije u ranoj fazi razvoja, može potpuno izliječiti, a ne samo zaliječiti. Uzročno je povezan s HPV infekcijom (Humani papilomavirus visokog rizika). U početnom stadiju raka vrata maternice simptoma najčešće nema. Kod razvijenog raka simptomi su nespecifični: nepravilno krvarenje, krvarenje između dva menstrualna ciklusa, krvarenje nakon spolnog odnosa, neuobičajeni iscjedak i bolovi u donjem dijelu trbuha.

Po pojavnosti rak vrata maternice je drugo sijelo raka žena u dobi od 40 do 49 godina te treće sijelo raka žena u dobi od 30 do 39 godina. Prema posljednjim podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od invazivnog raka vrata maternice u Hrvatskoj je u 2016. godini oboljelo 317 žena (stopa od 14,3 na 100.000 stanovnika), a prema Izvješću o umrlim osobama u 2018. godini umrlo je 125 žena od posljedica te bolesti (stopa od 5,4 na 100.000 stanovnika).

Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice treći je Nacionalni program, nakon Nacionalnih programa ranog otkrivanja raka dojke i debelog crijeva, koji se provodi u Hrvatskoj od studenog 2012. godine. Glavna metoda probira – dijagnostike promjena na vratu maternice je konvencionalni Papa test.  Papa test je jednostavna, neinvazivna pretraga kojom se uzima bris rodnice, vrata maternice i kanala vrata maternice. Bolest se sporo razvija i  potrebno je dugo vremena da se promijenjene stanice razviju u rak.

U Hrvatskoj se trenutno provodi oportunistički probir raka vrata maternice, dok je u pripremi regionalna provedba prve faze reorganiziranog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice u Virovitičko-podravskoj županiji za žene u dobi od 20 do 64 godine. U 2020. godini će se provoditi daljnja poboljšanja i razvoj programa probira, uključujući uvođenje testiranja na HPV kao primarnog testa probira za žene iznad 30 godina.

Uz Nacionalni program, veliku ulogu u borbi protiv ove bolesti ima i cjepivo protiv HPV-a koje je besplatno za sve djevojčice i dječake osmih razreda. Nažalost, odaziv na besplatno cijepljenje protiv raka i dalje nije zadovoljavajući.