Otok Pašman, Tkon i OPG Brzić u RTL-ovoj „Gastro lutalici“

“Gastro lutalica” je RTL-ova emisija putopisno–edukativnog sadržaja koja prati gastronomsku ponudu Hrvatske, s fokusom na jedinstvenost i bogatstvo tradicionalne gastronomske ponude, kao i autohtonost u domaćoj proizvodnji. Produkciju emisije potpisuje Art film iz Matulja.

U emisiji je poseban naglasak stavljen na domaćim proizvođačima i ugostiteljima, pa je po logici stvari došao tako na red i kvalitetni mali proizvođač s otoka Pašmana.

„Otok bez granica. Otok sreće i radosti, malih ljudi velika srca – to je Pašman. Jedan je od otoka zadarskog arhipelaga a nalazi se svega par kilometara od kopna i tik do prekrasnih Kornata. Ljeti je Pašman pun turista i užitaka koje nosi ljeto…“ započinje prilog o Pašmanu.

U „Gastro lutalici“ posebno su se predstavili supružnici Rajna i Neven Neno Brzić ispred OPG – a Brzić. Što su sve ispričali i koje su tajne otkrili isplati se  pogledati u video prilogu:

„Nakon druženja na OPG-u Brzić, krenuli smo dalje. Posljednji benediktinski samostan na tlu Hrvatske stražari stoljećima u molitvi i radu na 95 metara visokom brdu Ćokovac nad Pašmanom. Sagradio ga je na temeljima ranije bizantske utvrde i starokršćanske crkve 1059. godine biogradski biskup Teodorik. Rušen je i podizan u nekoliko navrata, posljednji puta u obnovi su sudjelovali sami otočani.

Pašman osvaja i ulazi pod najskrivenije pore našeg bića. Ono je kao mala karika koja će Vam uvijek nedostajati, dopustite li joj da Vas osvoji. Mi smo mu dopustili, i nije nam žao.“ – time završava prilog.

Druga emisija “Gastro lutalice” snimljena je u Tkonu na otoku Pašmanu tijekom Škrapinga, kada se odvijao 10. sajam otočnih proizvoda:

Fotografija: Gastro lutalica