Bljesak – 5 minuta za sjećanje (VIDEO)

Hrvatska danas obilježava 24 godine od vojno-redarstvene akcije Bljesak, kojom je oslobođena zapadna Slavonija. U nastavku je kratki povijesni video prikaz vojno-redarstvene operacije Bljesak u zapadnoj Slavoniji:

Vojno-redarstvena operacija Bljesak Hrvatske vojske i Specijalne policije RH započela je na današnji dan, 1. svibnja 1995. godine u 5 sati i 21 minutu iz pravca Novske i Nove Gradiške napadom hrvatskih snaga na južni i središnji dio zapadnoslavonskog okupiranog teritorija. Krajnji cilj ove akcije bio je ulazak u Okučane, središte neprijateljske pobune i terorističkih napada na zapadnoslavonskom području.

U samo 31 sat ovom prigodom oslobođeno je oko 500 četvornih kilometara hrvatskog teritorija i deblokirana je autocesta koja je središnju Hrvatsku spojila sa Slavonijom.

U vojno redarstvenoj akciji Bljesak sudjelovale su 32 postrojbe Oružanih snaga i policije. Oslobađajući zapadnu Slavoniju poginula su 51 pripadnik hrvatske vojske i policije, a njih više od 162 je ranjeno.

Operacija Bljesak predhodila je operaciji Oluja, koja je uslijedila nakon tri mjeseca čime je Hrvatska pokazala odlučnost uspostaviti državno-pravni poredak na cijelom svom području.