Učenici Srednje škole Biograd na Moru trijumfirali na nacionalnoj Statističkoj olimpijadi, slijedi im europska faza natjecanja!

Statistička olimpijada jedinstveno je natjecanje za učenike srednjih škola u organizaciji Državnoga zavoda za statistiku (DSZ) i dio je Europskoga statističkog natjecanja. U drugoj godini održavanja pobudila je još veće zanimanje nego u prošlogodišnjemu premijernom izdanju. To prije svega pokazuju brojke pa su se tako 542 ekipe i 1615 sudionika iz čak 95 srednjih škola u Hrvatskoj počele sredinom siječnja natjecati rješavanjem triju ispita kako bi zaslužili prolaz u drugi krug nacionalne faze u kojem je 139 ekipa na raspolaganju imalo tri tjedna da na temelju zadanoga seta podataka svoje analize predstave kreativnim i stručnim prezentacijama. Odličan rezultat u objema fazama bio je siguran put ka pobjedi.

Pobjedničke ekipe nacionalne faze natjecanja druge Statističke olimpijade, završene u petak u Zagrebu, su učenici Srednje škole Biograd na Moru koji su pobijedili u kategoriji 1. i 2. razreda, dok su učenici zagrebačke V. gimnazije bili najbolji u kategoriji 3. i 4. razreda

„Ove godine smo se malo više potrudili. Od pet ekipa, ova pobjednička je bila baš uporna i zainteresirana. Drago mi je da su to riješili na svoj jedinstven način. Ova pobjeda će sigurno pozitivno utjecati na druge učenike“, ponosno je rekla Davorka Demo, mentorica pobjedničke ekipe iz Srednje škole Biograd na Moru.

Ovakav angažman učenika i njihovih mentora daje vjetar u leđa organizatorima kojima je od prvog dana natjecanja cilj bio promicanje statističke pismenosti i veća zastupljenost statistike u nastavnom programu. Za tu je svrhu ove godine komunikacijski tim DZS-a pojačao svoje promocijske aktivnosti te nastavio s pružanjem kontinuirane podrške učenicima i mentorima u svim fazama natjecanja. Pritom je nužno naglasiti da su uspjehu Statističke olimpijade nemjerljivo doprinijeli ambasadori, žiri, promotori te sponzori natjecanja, koji su osigurali bogat fond nagrada.

No, tu nije kraj. Slijedi europska faza natjecanja, u kojoj će se dvije ekipe po kategoriji, zajedno s vršnjacima iz 15 zemalja, boriti za titulu najbolje statističke ekipe u Europi. Svoje mjesto na europskom tronu pokušat će izboriti izradom kratkog videa na temu „Statistička slika Europe“ (“Europe reflected in statistics“).

Hoće li naši učenici uspjeti ostvariti pobjedu i na europskom terenu, tek ćemo vidjeti. No, no ono što je sigurno jest da biogradski srednjoškolci itekako ”kuže” statistiku. Zaključujemo da je to odlična polazna točka za iduća izdanja natjecanja! Od srca im čestitamo na uspjehu!